Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Τι είναι τα capital controls


Με φόντο τις ουρές στα ΑΤΜ και το νέο δίλημμα με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπος ο ελληνικός λαός, η Ελλάδα δίνει την κρισιμότερη μάχη της.

Πρόκειται για ένα μέτρο θωράκισης της οικονομίας και προστασίας του τραπεζικού συστήματος.


Την αρμοδιότητα για τα capital controls την έχει ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών.

Ποιος επιβάλει τους ελέγχους

Τους ελέγχους δεν θα τους επιβάλει η ΕΚΤ θα τους επιβάλλει, αλλά η ελληνική κυβέρνηση γιατί η ΕΚΤ δεν θα δεχτεί να χρηματοδοτεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα υπό αυτές τις συνθήκες.

Η απειλή για capital controls συνδέεται άμεσα με τις καταθέσεις.

Η επιβολή περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων σημαίνει ότι:

1. Θα μπει πλαφόν στις αναλήψεις. Το ύψος δεν μπορεί να το γνωρίζει κανείς, όμως με το παράδειγμα της Κύπρου να είναι πρόσφατο, εκτιμάται ότι μπορεί να είναι στα 100 ή 200 ευρώ την ημέρα ανά πρόσωπο και ανά τράπεζα.

2. Οι επιταγές δεν θα είναι δυνατόν να εξαργυρωθούν και θα μένουν στα χαρτιά

3. Δεν θα είναι δυνατή η μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό


Πηγή:  http://apocalypsejohn.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.