Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

Ετοιμάζουν το «χαρτί» του Οτσαλάν


Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης, 
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

Την επάνοδο του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν στο προσκήνιο, σκέπτονται σοβαρά ορισμένοι κύκλοι στο περιβάλλον του Ερνογάν μπροστά στο αδιέξοδο που έχει περιέλθει το κουρδικό πρόβλημα καθώς δεν φαίνεται από πουθενά στον ορίζοντα κάποια προοπτική εκτόνωσης της άγριας και αιματηρής διαμάχης που έχει ξεσπάσει τους τελευταίους μήνες στο τουρκικό Κουρδιστάν, ενώ μαίνεται ο πόλεμος στην Συρία μεταξύ των Κουρδών και των Τζιχαντιστών που υποστηρίζονται από την Άγκυρα.

Οι πληροφορίες από την τουρκική πρωτεύουσα αναφέρουν ότι εδώ και καιρό διεξάγονται μυστικές συνομιλίες μεταξύ του Οτσαλάν και εκπροσώπων της τουρκικής κυβέρνησης. Μάλιστα τον περασμένο Μάιο είχε δημοσιευτεί σε κάποιες τουρκικές εφημερίδες ότι ο αρχηγός της ΜΙΤ, ο Hakan Fıdan δεξί χέρι του Ερντογάν, είχε επισκεφτεί τον Οτσαλάν στο Ιμραλί και είχε μυστικές συνομιλίες μαζί του.

Το πρόβλημα όμως της επανόδου του Κούρδου ηγέτη με σαφή εκτονωτική διάσταση είναι ότι αφ” ενός συναντά έντονες αντιδράσεις στον πολιτικό χώρο καθώς πολλοί ακόμα και στο κόμμα του Ερντογάν θεωρούν τον Οτσαλάν σαν κοινό εγκληματία και αφ’ ετέρου το πρόβλημα είναι πως θα δεχτούν οι ίδιοι οι Κούρδοι μια μεσολαβητική προσπάθεια από τον Οτσαλάν την στιγμή που θεωρούν το καθεστώς Ερντογάν σαν το χειρότερο που έχει υπάρξει εναντίον τους. Την ίδια περίοδο πολύ σημαντικές γεωπολιτικές εξελίξεις είναι στο προσκήνιο με την πρόσφατη προσέγγιση Κούρδων – Ρωσίας που θα κρίνει πολλά πράγματα, ακόμα και για την ίδια την συνοχή της Τουρκίας

Πρόβλημα είναι όμως και ο ίδιος ο Οτσαλάν το αν και πως θα δεχτεί να παίξει ένα τέτοιο μεσολαβητικό ρόλο επανόδου του στο πολιτικό προσκήνιο μεταξύ τουρκικής κυβέρνησης και του κουρδικού στοιχείου όπου ακόμα έχει μεγάλη δημοτικότητα, αλλά τίποτα δεν είναι σίγουρο αν θα εξακολουθήσει να την έχει.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.