Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015

Οι πολλοί μύθοι και η μοναδική αλήθεια για την αποτοξίνωση του οργανισμού

Σε έναν κόσμο που ψάχνει εναγωνίως το νέο trend, ήταν αναπόφευκτο και η φυσική κατάσταση του οργανισμού να αποτελέσει ένα hot topic για το παγκόσμιο κοινό των κοινωνικών δικτύων και της συλλογικής μανίας (ίσως και... ανίας) για το «νέο» και το «διαφορετικό».

Η καινοφανής μόδα που κυριαρχεί σε όλο τον δικτυωμένο πλανήτη έχει να κάνει με την αποτοξίνωση του οργανισμού. Η λέξη και η ιατρική της αναγωγή δεν είναι καινούργια. Καινούργιες είναι όμως όλες οι μέθοδοι που έκαναν την εμφάνισή τους τα τελευταία δυο-τρία χρόνια, και κυριάρχησαν στα health blogs και στις φωτογραφίες των celebrities στο Instagram.

Αν και πιασάρικοι οι νέοι μύθοι που εμφανίστηκαν για την αποτοξίνωση, ας ξεκινήσουμε από την αλήθεια. Η οποία είναι μία και μόνη: Το σώμα μας κάνει αυτή την διεργασία από μόνο του. Είναι έτσι κατασκευασμένο ώστε η αποτοξίνωση να είναι μια φυσική διεργασία. Και αν όντως χρειάζεστε κάποιας μορφής αποτοξίνωση, καλό θα ήταν να πάτε σε κάποιον ειδικό γιατρό, και όχι σε κάποιους τυχαίους (επώνυμους ή μη) γκουρού του lifestyle.

Tα υγιειή συκώτια και νεφρά αποτοξινώνουν το αίμα, απομακρύνοντας κάθε αχρείαστη ουσία και κρατώντας το σώμα καθαρό. Αν όλα λειτουργούν σωστά, δεν υπάρχει καμία ανάγκη για πρόσθετες τροφές που υπόσχονται την πολυπόθητη αποτοξίνωση.

Με απλά λόγια, ακολουθήστε την παλιά καλή συνταγή: ισορροπημένη υγιεινή διατροφή, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά και τακτική άσκηση του σώματος (τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα ελαφρά άσκηση πέντε ημέρες την εβδομάδα). Και κόψτε το κάπνισμα και το πολύ αλκοόλ. Αυτά αρκούν.

Τα υπόλοιπα είναι απλά αστικοί μύθοι και τεχνητά «ματζούνια» προς άγραν likes στο Facebook (και μεγάλων κερδών κάποιων εταιριών που διαφημίζουν μαγικές μεθόδους και θαυματουργά προϊόντα).

Μέθοδοι όπως η υδροθεραπεία του παχέος εντέρου που ακολουθούν πολλοί σταρ του σινεμά (με δεκάδες όμως παρενέργειες), μαγικοί χυμοί, τσάγια αποτοξίνωσης (χωρίς λοιπά στοιχεία διατροφικά και όχι μόνο), ακραίες δίαιτες (μερικές φορές πιο επικίνδυνες και από την ίδια την υποτιθέμενη αρρώστια...), το γάλα της καρύδας και αμέτρητα ακόμα επονομαζόμενα και super foods που εφευρίσκει ο καθένας για ίδιον όφελος, δεν έχουν κανένα σημαντικό αποτέλεσμα στην αποτοξίνωση του οργανισμού. Και συνήθως οδηγούν σε αντίθετο αποτέλεσμα, όντας παράλληλα και επικίνδυνα σε αρκετές περιπτώσεις.

Αν πρόκειται λοιπόν, εν όψει του νέου έτους (και των αρκετών... παρεκτροπών που έγιναν την περίοδο των γιορτών) να ξεκινήσετε μία μέθοδο αποτοξίνωσης, αποφύγετε τα share και τα likes των μύθων κάθε είδους, και εστιάστε στην λιγότερο φαντεζί αλλά πάντα πιο αποτελεσματική οδό της αλήθειας και της παλιάς καλής συνταγής που γνωρίζει το ίδιο το σώμα. Το σίγουρο είναι ότι θα βγείτε διπλά κερδισμένοι, τόσο σε ότι αφορά τον οργανισμό σας όσο και την... τσέπη σας. Έστω και με μερικά likes λιγότερα...
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.