Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

Η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία «θρέφουν» το ISIS


Χρήμα, όπλα και εφόδια ρέουν στο Ισλαμικό Κράτος από περιφερειακούς παίκτες που το υποστηρίζουν, πράγμα που κάνει εξαιρετικά δύσκολο τον αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία, δήλωσε η σύμβουλος του Προέδρου της Συρίας, η Μπουθαΐνα Σαμπάν, σε συνέντευξή της στο Russia Today. Η ίδια πρόσθεσε ότι και ο πολιτικός διάλογος εμποδίζεται από ομάδες της αντιπολίτευσης που υποστηρίζονται από ξένες χώρες.

«Επί πέντε χρόνια αυτοί [η συριακή αντιπολίτευση] δεν είναι ικανοί να κάνουν διάλογο, επειδή κάθε ομάδα από αυτή την αντιπολίτευση ανήκει σε διαφορετική χώρα και πληρώνονται από διαφορετικές χώρες. Δεν είναι μια αντιπολίτευση που έχουν ένα πολιτικό κόμμα στη Συρία, το οποίο δημιουργήθηκε από τον συριακό λαό. Είναι η μόνη αντιπολίτευση παγκοσμίως που είναι πράκτορες ξένων δυνάμεων ενάντια στην ίδια την πατρίδα τους», είπε η Μπουθαΐνα Σαμπάν.
Απευθείας συνομιλίες μεταξύ αντιπολίτευσης και κυβέρνησης θα γίνουν «ανεξάρτητα εάν αυτή η αντιπολίτευση δεν είναι ικανή να συνυπάρξει στο ίδιο τραπέζι», είπε, προσθέτοντας ότι ενώ η κυβέρνηση είναι έτοιμη για διάλογο, οι αντίπαλοί της μέχρι στιγμής αδυνατούν να συμφωνήσουν για το ποια θα είναι ακόμα και η αντιπροσώπευσή τους.
«Κυβερνάμε τη χώρα σύμφωνα με το Σύνταγμά της… Πολεμάμε την τρομοκρατία όπως οφείλουμε, και είμαστε πρόθυμοι για την επιδίωξη της κάθε πολιτικής λύσης», είπε, προσθέτοντας ότι τόσο στη Συρία όσο και στο Ιράκ οι στρατοί κάνουν «ό,τι μπορούν» για να νικήσουν το Ισλαμικό Κράτος.
Ωστόσο, η ανάμιξη ορισμένων περιφερειακών παικτών παρεμποδίζει την επιτυχία της όλης διαδικασίας, είπε η Σαμπάν.
«Εάν δεν είχαν την υποστήριξη περιφερειακών δυνάμεων, συγκεκριμένα της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας, δεν θα ήταν δύσκολο να ηττηθεί το Ισλαμικό Κράτος. Αλλά τα χρήματα, οι πόροι, προέρχονται από αυτές τις χώρες στο Ισλαμικό Κράτος», είπε. Το Ισλαμικό Κράτος «δεν ζει σε γυάλα», πρόσθεσε, λέγοντας ότι οι τζιχαντιστές δεν λαμβάνουν βοήθεια μόνο από χώρες τις περιοχής αλλά έχουν και «πολιτική υποστήριξη από τις ΗΠΑ και τη Δύση».
«Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως μετριοπαθείς τρομοκράτες ή μετριοπαθής αντιπολίτευση, επειδή όποιος φέρει όπλα δεν είναι μετριοπαθής, όποιος σκοτώνει ανθρώπους δεν είναι μετριοπαθής, όποιος καταστρέφει τις υποδομές της χώρας του δεν είναι μετριοπαθής», εξήγησε, λέγοντας ότι η χρήση του όρου «μετριοπαθής» σε αυτή την περίπτωση δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.
«Είναι πολύ επικίνδυνο, καθώς πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τον όρο «μετριοπαθείς» σχεδόν ασυνείδητα… Είναι βιασμός της γλώσσας», είπε η σύμβουλος του Σύρου Προέδρου, προσθέτοντας ότι «με αυτό τον βιασμό της γλώσσας» προσπαθούν να πετύχουν πολιτικούς στόχους.
Ο κυρίως στόχος τώρα είναι να νικήσουμε την τρομοκρατία στην περιοχή, είπε η Σαμπάν, υπογραμμίζοντας ότι αυτό «απαιτεί πρώτα από όλα να σταματήσει η ροή υποστήριξης προς τους τρομοκράτες».
«Μόνο όταν οι ρωσικές δυνάμεις ήρθαν στη Συρία τα βυτιοφόρα που μετέφεραν το πετρέλαιο στην Τουρκία δέχτηκαν επίθεση. Μόνο όταν τα ρωσικά αεροπλάνα ήρθαν στη Συρία, καταφέραμε να θέσουμε υπό τον έλεγχό μας κάποια σημεία των συνόρων μας με την Τουρκία», είπε.
«Και για αυτό η Τουρκία άρχισε να μας επιτίθεται ευθέως», πρόσθεσε.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.