Σε πρόσφατο άρθρο του για περιοδικό Politico, ο Αμερικανός δικηγόρος και ανιψιός του προέδρου των ΗΠΑ Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι - Robert F. Kennedy Jr. έγραψε ότι οι ΗΠΑ αποφάσισαν να βγάλουν απ την προεδρία της Συρίας τον Μπασάρ αλ-Άσαντ μετά την άρνηση του να στηρίξει ένα έργο αγωγού φυσικού αερίου στο Κατάρ
Η CIA προχώρησε με αυτό το σχέδιο ,αφού εμφανίστηκε για πρώτη φορά το πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων πρόγραμμα του αγωγού το 2000, πολλά χρόνια πριν από την εξέγερση της Αραβικής Άνοιξης στη Συρία.
Το έργο είχε σαν στόχο να χτίσει μια γραμμή αερίου από το Κατάρ μέσο της Σαουδικής Αραβίας, της Ιορδανίας, της Συρίας και της Τουρκίας προς την Ευρώπη.
Ο Kennedy γράφει ότι αν ολοκληρωθεί, ο αγωγός θα είχε σημαντικές γεωπολιτικές επιπτώσεις. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να δώσει " στα βασίλεια των σουνιτών του Περσικού Κόλπου την αποφασιστική κυριαρχία στις παγκόσμιες αγορές του φυσικού αερίου και να ενδυναμώσει το Κατάρ, τον στενότερο σύμμαχο της Αμερικής στον αραβικό κόσμο."
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.