Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017

Ποιο είναι το νέο μνημείο της παγκόσμιας τάξης στη Θεσσαλονίκη;


Του Άρη Δημόπουλου

Δεύτερη Σιών η Θεσσαλονίκη, πράγμα που αποδεικνύεται εμπράκτως με κάθε συμβολικό χαρακτήρα, ιδιαίτερα μετά την επίσκεψη Νετανιάχου στη συμπρωτεύουσα.

Ποιο είναι όμως το νέο μνημείο παγκόσμιας εμβέλειας, με το...πανανθρώπινο μήνυμά του;

Πρόκειται για το νέο μουσείο ολοκαυτώματος της Θεσσαλονίκης, κτίριο για το οποίο έχουν αναφερθεί πολλά δημοσιεύματα ακόμη και του Ισραήλ, εκθιάζοντας τη Θεσσαλονίκη, ως πόλη σχεδόν...αδελφοποιημένη.

Ήδη στις 15 Ιουνίου και με κάθε επισημότητα, έγιναν τα αποκαλυπτήρια της πλακέτας, σε ειδική τελετή στην οποία παρών ήταν τόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Ισραηλινός ομόλογός του, Μπενιαμίν Νετανιάχου. Στην τελετή παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων και πολλοί εκπρόσωποι του εβραϊκού πληθυσμού στη Θεσσαλονίκη.

Στα της κατασκευής, το νέο λαοπρόβλητο μουσείο είναι στην ουσία ένας εξαώροφος οκταγωνικός πύργος, από μέταλλο και γυαλί με συνολική έκταση περίπου 7.000τ.μ.

Θα θυμίζει αρκετά τον...Λευκό Πύργο της Θεσσαλονίκης, ενώ ο αρχικός σχεδιασμός θέλει τα δύο αυτά μνημεία να συνδέονται με την παραλία της πόλης και τον σιδηροδρομικό σταθμό.

Το μήνυμα ωστόσο το οποίο εκφέρεται μέσα από το νέο μουσείο, είναι ακόμη βαθύτερο.

Σύμφωνα με τους σχεδιαστές Heide & Von Beckerath Architects και EK A Efrat-Kowalsky Architects, αλλά και τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, το νέο μουσείο πρόκειται για ένα πανανθρώπινο μνημείο, που προβάλλει την αξιοπρέπεια και τον ανθρωπισμό:

"Η δημιουργία του Μουσείου του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη στοχεύει στο να διαφυλάξει και να παραδώσει στις επόμενες γενιές αυτήν την ιστορική μνήμη του πόνου και του μαρτυρίου των Εβραίων της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, αποτελεί και μια υπόσχεση, και στο παρόν και στο μέλλον, ότι οι λαοί όλου του κόσμου θα αντισταθούν σε κάθε τι που απειλεί η θα απειλήσει την ελευθερία, την αξιοπρέπεια, την ανθρώπινη ζωή".

Από την πλευρά του ο κ.Νετανιάχου έκανε λόγο για...άρρηκτους δεσμούς που συνδέουν την πόλη της Θεσσαλονίκης με τους Εβραίους ήδη από τον 4ο αιώνα π.Χ.

 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.