Τρίτη 25 Ιουλίου 2017

Το ύπουλο παιχνίδι που παίζουν οι ΗΠΑ στις "πλάτες" Ελλάδας και Τραμπ για το Σκοπιανό

Πως το "βαθύ" αμερικανικό κράτος αποφασίζει για το μέλλον των Σκοπίων.

Είναι πραγματικά αξιοπερίεργο αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες εβδομάδες με το θέμα του Σκοπιανού. Όπως καταγγέλει η εφημερίδα "Δημοκρατία", ο Αμερικανός διπλωμάτης Χόιτ Μπράιαν Γι φαίνεται να κάνει «παιχνίδια εν αγνοία του Τραμπ» στο Σκοπιανό και να προωθεί την σκοπιανή ατζέντα εις βάρος των κοινών συμφερόντων ΗΠΑ και Ελλάδας στα Βαλκάνια.

Ο Γι, σύμφωνα με πληροφορίες, βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Ελλάδα και είχε συναντήσεις με τους κυρίους Καμμένο, Μητσοτάκη, Τζιτζικώστα και τον μητροπολίτη Άνθιμο. Σε αυτές τις συζητήσεις, ο Αμερικανός διπλωμάτης -που έχει υπάρξει Γενικός Πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη την περίοδο 2006-2009- φαίνεται να προώθησε τη σκοπιανή ατζέντα, μεθοδεύοντας λύση για το όνομα και την ένταξη της γειτονικής χώρας στους ευρωατλαντικούς θεσμούς. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την ίδια εφημερίφα, τα Σκόπια έστειλαν στο NATO και στην Ευρωπαϊκή Ένωση έγγραφα με τα οποία ζητούν επί της ουσίας την ένταξή τους στη Συμμαχία, χωρίς να κάνουν καμία απολύτως αναφορά στο ονοματολογικό.

Με άλλα λόγια, οι Σκοπιανοί ζητούν ένταξη στο ΝΑΤΟ με προσωρινή ονομασία και χωρίς διαπραγματεύσεις, όπως είχε αναφέρει και ο ΥΠΕΞ της γείτονος, Ν. Ντιμιτρόφ, από τον Έλληνα υπουργό Νίκο Κοτζιά στην μεταξύ τους συνάντηση.

«Ρίξτε νερό στο κρασί σας για το όνομα των Σκοπίων» ήταν το μήνυμα που μετέφερε ο Χόιτ Μπράιαν Γι στους συνομιλητές του.

«Δεν μπορεί να μας ζητάς για να ευνοηθούν 1.000.000 Σλάβοι να αδικηθούν 11.000.000 Έλληνες», φημολογείται πως απάντησε ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας, επισημαίνοντας μάλιστα ότι βρισκόμαστε σε μία περίοδο που το φιλοαμερικανικό πνεύμα στην Ελλάδα είναι για πρώτη φορά σε άνοδο, λόγω των ευνοϊκών μηνυμάτων που έχει στείλει η κυβέρνηση Τραμπ στην Αθήνα.

Η όλη στάση του Γι εγείρει σαφώς αμείλικτα ερωτήματα: εκφράζει ο εν λόγω διπλωμάτης με τις κινήσεις του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και την ηγεσία των ΗΠΑ; και αν όχι, πως θα αντιδράσει ο πρόεδρος Τραμπ στις απαιτήσεις του αναπληρωτή βοηθού υπουργού Εξωτερικών του;
 
Πηγή: http://www.el.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.