Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018

Έτσι θέλει να περάσει την συμφωνία για τα Σκόπια από την Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ


Ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να βρει την πλειοψηφία που θέλει για να περάσει την συμφωνία με τα Σκόπια (όνομα, γλώσσα, εθνότητα) από την Βουλή, χωρίς την ψήφο του συγκυβερνώντος κόμματος, το οποίο είναι σε δύσκολη θέση. 
 
του Κίμωνα Χαραλάμπους

Η αριθμητική των ψήφων με βάση τις τελευταίες δηλώσεις και διεργασίες που έγιναν είναι η ακόλουθη:

145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με την πρώην βουλευτή της Ενωσης Κεντρώωνν Θεοδώρα Μεγαλοικονόμου, που προσφάτως προσχώρησε στον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος. Η ψήφος του υπέρ της συμφωνίας πρέπει να θεωρείται κάτι περισσότερο από βέβαιη, ενώ δεν αποκλείεται αργά ή γρήγορα να μετακομίσει στον ΣΥΡΙΖΑ.
Κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται και η υπουργός Τουρισμού και βουλευτής των ΑΝΕΛ Έλενα Κουντουρά.
Η Κατερίνα Παπακώστα που υπουργοποιήθηκε στον τελευταίο ανασχηματισμό δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ψηφίσει την συμφωνία.
Τέσσερις βουλευτές του Ποταμιού, οι οποίοι, όπως επιβεβαιώθηκε και στην τελευταία κλειστή σύσκεψη της Κ.Ο., θα υπερψηφίσουν την συμφωνία. Πρόκειται για τους Σταύρο Θεοδωράκη, Σπύρος Διανέλλη, Σπύρο Λυκούδη και Γιώργο Μαυρωτά. Ο Γρηγόρης Ψαριανός θα ψηφίσει «παρών» και ο Γιώργος Αμυράς θα την καταψηφίσει.
Θέση υπέρ της συμφωνίας έχει πάρει ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ και βουλευτής Επικρατείας του ΚΙΝ.ΑΛ Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Άρα λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει έως και 153 ψήφους προκειμένου να περάσει την συμφωνία. από το Κοινοβούλιο.

Εφόσον, όμως ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ τηρήσει τα όσα διακηρύσσει αυτή την στιγμή, αποσύροντας την στήριξη του από την κυβέρνηση, τότε ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, αν θέλει να συνεχίσει να είναι πρωθυπουργός και να μην οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές.

Τότε θα κριθεί κατά πόσο οι βουλευτές εκτός ΣΥΡΙΖΑ, που θα ψηφίσουν την συμφωνία, θα στηρίξουν και την κυβέρνηση ή αν τελικά οι ΑΝΕΛ, κάνοντας ακόμα μία «κωλοτούμπα», διεθνής όρος πλέον ελέω ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, παραμείνουν στην συγκυβέρνηση, ακολουθώντας την γραμμή Ζουράρι, που θα καταψηφίσει μεν την συμφωνία αλλά διαφωνεί με την όποια αποχώρηση από την εξουσία.

Οι ΑΝΕΛ έχουν διαμηνύσει άλλωστε πως θα στηρίξουν μέχρι τέλους τον πρωθυπουργό.

Κανείς δεν γνωρίζει με σιγουριά τι ισχύει. Ούτε ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει επακριβώς τι μέλλει γενέσθαι, ακολουθώντας την τακτική του «βλέποντας και κάνοντας».

Το ιδανικότερο όπως έχουν έρθει τα πράγματα θα ήταν να γίνονταν πρόωρες εκλογές, πριν κυρωθεί η συμφωνία για τα Σκόπια, η οποία παραδίδει στους Σκοπιανούς «μακεδονική εθνότητα και γλώσσα».

Πέραν τούτου μια παρατεταμένη εκλογική περίοδος, η οποία άτυπα έχει αρχίσει, θα προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη ζημιά στην οικονομία της χώρας.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.