Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2018

Ιλαρίωνας: Τι κρύβεται πίσω από το Ουκρανικό και το Φανάρι


Ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου της Μόσχας, έδωσε συνέντευξη στο περιοδικό Boss, μιλώντας για το τι κρύβεται πίσω από την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να παρέχει την «αυτοκεφαλία» στην Ουκρανία, για τις γεωπολιτικές εκβάσεις αυτής της διαδικασίας και για τη θέση της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης τόνισε ότι η ορθόδοξη Εκκλησία αποτελείται από Κατά Τόπους αυτοκέφαλες εκκλησίες οι οποίες βρίσκονται σε ευχαριστιακή κοινωνία μεταξύ τους, και στην ορθόδοξη Εκκλησία δεν υπάρχει άλλη εξουσία παρά μόνο η εξουσία του Κυρίου Ιησού Χριστού.

Όπως δήλωσε, η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία είναι αυτοδιοικούμενο μέρος του Πατριαρχείου της Μόσχας, δεν έχει ζητήσει για κάποιο καθεστώς, δεν απευθύνθηκε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για να πάρει τον Τόμο. «Στην Κωνσταντινούπολη προσέφυγαν ο πρόεδρος Πιότρ Ποροσένκο και δύο ομάδες από σχισματικούς που θέλουν να γίνουν εκκλησία με αυτοκεφαλία και, στην ουσία, να αντικαταστήσουν την κανονική Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία» τονίζει.

«Το καθεστώς που παρέχει η Κωνσταντινούπολη στο νέο θεσμό που δημιουργείται, δεν μπορούμε να το αποκαλέσουμε πλήρη αυτοκεφαλία, επειδή το καταστατικό του έχει ήδη γραφτεί όχι στο Κίεβο, αλλά στο Φανάρι και εκεί προσδιορίζεται ένας τέτοιος βαθμός εξάρτησης, που στην ουσία εκμηδενίζει την ίδια την έννοια της αυτοκεφαλίας. Ο Προκαθήμενος του θεσμού δε θα πάρει τον τίτλο του πατριάρχη»

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης αναφέρει ότι το «Οικουμενικό Πατριαρχείο καθ’ή τη διάρκεια του 20ου αιώνα προσπάθησε να αποδυναμώσει με διάφορους τρόπους τη δύναμη της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, όταν δημιούργησε, π.χ., το 1924 την Πολωνική Ορθόδοξη Εκκλησία και το 1996 εισέβαλε στην Εσθονία και επέβαλε εκεί την δικαιοδοσία του και για τέσσερις μήνες διακόπηκε η ευχαριστιακή επικοινωνίας της Μόσχας και του Φαναριού. Τώρα τα γεγονότα εντάσσονται στα πλαίσια της ίδιας λογικής, πρόκειται όμως για 13 χιλιάδες ενορίες με εκατομμύρια πιστούς».

«Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είναι ένα μέρος του μεγάλου γεωπολιτικού σχεδίου για την περαιτέρω αποδυνάμωση της Ρωσίας, ενώ καρφώνει μια σφήνα μεταξύ του ρωσικού και του ουκρανικού λαού, τους οποίους ενώνει η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει χρηματοδότηση από την Αμερική, και η ίδια η ηγεσία της Αμερικής δεν το κρύβει κιόλας ότι είναι ο κύριος παραγγελιοδότης αυτής της δράσης. Και ο ίδιος ο Πατριάρχης δεν κρύβει κιόλας ότι εκτελεί αυτή την παραγγελία, ενώ την διακοσμεί με ωραία ρητορική».

Ο Μητροπολίτης δηλώνει ότι είναι σίγουρος πως η σημερινή συμπεριφορά του Οικουμενικού Πατριάρχη είναι ενός είδος εκδίκησης στον Πατριάρχη Μόσχας που δήθεν συνέβαλε στην αποτυχία της Συνόδου της Κρήτης, ότι δήθεν ο Πατριάρχης Μόσχας έχει πείσει τις Κατά Τόπους Εκκλησίες να μην συμμετάσχουν, ενώ για τη Ρωσία ήταν έκπληξη, όταν οι άλλες Εκκλησίες αρνήθηκαν να συμμετάσχουν, δηλώνοντας ότι πρέπει να αναβληθεί η Σύνοδος. 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.