Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019

Ρωσική Παρέμβαση για την Αγιά Σοφιά στην Κωνσταντινούπολη


Η Μόσχα εγκαλεί τον Βαρθολομαίο για αδιαφορία μεσώ στενού συνεργάτη του Πούτιν

«Η μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί ισοδυναμεί με βλασφημία. Ο Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης Βαρθολομαίος, είναι χαρακτηριστικά σιωπηλός για αυτή την υπόθεση».

Αυτό δήλωσε ο Σεργκέι Στεπάσιν, ο πρώην πρωθυπουργός της Ρωσίας, επικεφαλής της Ορθόδοξης Παλαιστινιακής Κοινότητας (ITPO) και «στενός» συνεργάτης του Πούτιν, εκφράζοντας την έκπληξή του για την «σιωπή» του Βαρθολομαίου στα περί μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί.

«Μπορώ να εκφράσω την προσωπική μου άποψη. Γενικά η Αγιά Σοφιά είναι ο αρχαιότερος ορθόδοξος καθεδρικός ναός της Κωνσταντινούπολης, αυτή είναι η ιστορία μας», είπε ο Στεπάσιν, όπως μεταδίδει το ρωσικό Sputnik.

«Εάν κάποιος έχει βρεθεί εκεί, διαπιστώνει ότι υπάρχουν έως σήμερα πολλά ορθόδοξα σύμβολα και εάν μετατραπεί σε τζαμί και εκτελούνται εκεί θρησκευτικές λειτουργίες, νομίζω ότι αυτό θα είναι στοιχείο ιεροσυλίας», δήλωσε ο επικεφαλής της ITPO, ΄συμφωνα πάντα με το ρωσικό ενημερωτικό δίκτυο.

Ο Στεπάσιν, δηλώνει έκπληκτος από την στάση του Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης, Βαρθολομαίου, ο οποίος δεν έχει προβεί σε καμία αντίδραση ή έστω δήλωση απέναντι στις προκλήσεις των τουρκικών αρχών:

«Κάτι που δεν έχω ακούσει, είναι τη φωνή του λεγόμενου Οικουμενικού Πατριάρχη. Για κάποιο λόγο δεν ενδιαφέρεται για το θέμα, ενδιαφέρεται για την Ουκρανία, για τον Ποροσένκο. Και σε αυτό το θέμα φυσικά, η δική του φωνή έπρεπε να ήταν η πρώτη που θα ακουστεί».

Βλέπουμε λοιπόν πως στο ζήτημα παρεμβαίνει εμμέσως και η Ρωσία, επιχειρώντας να εργαλειοποιήσει το ζήτημα των δηλώσεων του Ταγίπ Ερντογάν για την Αγιά Σοφιά, με στόχο να απαξιώσει τον Οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο στην συλλογική συνείδηση, καθώς τον εγκαλεί, μέσω του Sputnik, για την μη-αντίδρασή του.

Σημειώνεται πως το τελευταίο δεκαήμερο, με αλλεπάλληλες δηλώσεις του, ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν ανεβάζει τους τόνους διαμηνύοντας ότι σκοπεύει να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τέμενος.

Πηγές της UNESCO, δήλωσαν στο Sputnik για το θέμα, πως οποιαδήποτε αλλαγή καθεστώτος σε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς απαιτείται η έγκριση της αρμόδιας επιτροπής του οργανισμού.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.