Πέμπτη 30 Μαΐου 2019

Ισραήλ: Ο Μπ.Νετανιάχου απέτυχε να σχηματίσει κυβέρνηση - Νέες εκλογές τον Σεπτέμβριο


Τα μέλη της Κνέσετ, της ισραηλινής Βουλής, τάχθηκαν λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα υπέρ της διάλυσής της, ανοίγοντας τον δρόμο για τη διεξαγωγή νέων εκλογών, καθώς ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν κατάφερε να σχηματίσει νέο κυβερνητικό συνασπισμό εντός της προθεσμίας, που εξέπνεε την Τετάρτη.

Τον Απρίλιο, ο Νετανιάχου έμοιαζε να οδεύει σε πέμπτη θητεία, καθώς το κόμμα του, το Λικούντ, κατέλαβε τις 35 από τις 120 έδρες της Κνέσετ, παρά τη σεναριολογία για το ενδεχόμενο να προσαχθεί ενώπιον της δικαιοσύνης για τρεις υποθέσεις διαφθοράς.

Ο επικεφαλής της ισραηλινής δεξιάς διαψεύδει τις κατηγορίες σε βάρος του και καταγγέλλει την έρευνα που διενεργείται από τη δικαιοσύνη κάνοντας λόγο για «κυνήγι μαγισσών».

Παρά το ότι οι διαπραγματεύσεις με τους δυνητικούς κυβερνητικούς εταίρους του κράτησαν εβδομάδες, ο Νετανιάχου δεν κατάφερε να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των θρησκευτικών κομμάτων και εκείνων που τάσσονται υπέρ του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους με τα οποία σκόπευε να συνεργαστεί. Και λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα, η Κνέσετ τάχθηκε με 74 ψήφους υπέρ έναντι 45 κατά υπέρ της πρότασης να διαλυθεί ώστε να προκηρυχθούν νέες εκλογές, οι οποίες εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να διεξαχθούν τη 17η Σεπτεμβρίου.

Την πρόταση να διαλυθεί η ισραηλινή εθνική αντιπροσωπεία υπέβαλε το Λικούντ, καθώς προφανώς ο Νετανιάχου προτίμησε να οδηγηθεί η χώρα στις κάλπες για δεύτερη φορά μέσα σε πέντε μήνες παρά να δει τον πρόεδρο της χώρας Ρεουβέν Ρίβλιν να αναθέτει διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε κάποιον άλλο πολιτικό αρχηγό.

Πρόκειται για σενάριο χωρίς προηγούμενο στην ιστορία του Ισραήλ.

Ο Νετανιάχου δήλωσε μετά την εξέλιξη πεπεισμένος ότι το κόμμα του θα κερδίσει και τις νέες πρόωρες εκλογές. Υποσχέθηκε να διεξαγάγει μια «σαφή προεκλογική εκστρατεία, η οποία θα μας φέρει τη νίκη», και πρόσθεσε «θα νικήσουμε (...), ο λαός θα νικήσει».

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου θα γίνει ο πρωθυπουργός με την πιο μακρά θητεία στην ιστορία του Ισραήλ μέσα στο καλοκαίρι, καθώς παραμένει στον θώκο σε υπηρεσιακό ρόλο. Ωστόσο η εξέλιξη χαρακτηρίζεται σοβαρό πλήγμα γι' αυτόν.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.