Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020

ΕΠΙΣΗΜΗ πρόσκληση σε Πούτιν! Μητσοτάκης: Θέλω να τα βρούμε, Λαβρόφ: Ελπίζω να μας αφήσουν

 

Mitsotakis_lavrof
Καχύποπτη η Μόσχα - ΤΙ ΕΙΠΩΘΗΚΕ ΓΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑ - Συνάντηση «βόμβα» του Λαβρόφ σε Ελληνικό έδαφος με τον ΥΠΕΞ του Ισραήλ...

«Ρόλο ταραξία, ο οποίος καταπατά την διεθνή νομιμότητα, ναρκοθετώντας την ειρήνη σε πολλά ευαίσθητα σημεία του χάρτη», προσέδωσε στην Τουρκία ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, υποδεχόμενος το απόγευμα της Δευτέρας τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, στο Μέγαρο Μαξίμου, θέλοντας μεταξύ άλλων, να βελτιώσει τις σχέσεις Αθήνας-Μόσχας, καθώς δοκιμάστηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ με την απέλαση Ρώσων διπλωματών.

Ο κ. Μητσοτάκης, τόνισε πως η συνάντησή του με τον κ. Λαβρόφ πραγματοποιείται «σε μια δύσκολη συγκυρία, καθοριστική, καθώς η χώρα μου, η Ανατολική Μεσόγειος, ο Νότιος Καύκασος, η ευρύτερη περιοχή μας είναι μια περιοχή στην οποία δοκιμάζεται η διεθνής σταθερότητα».

Κάνοντας νύξη στην Τουρκία, ο πρωθυπουργός τόνισε πως εκείνο που τον προβληματίζει περισσότερο είναι ότι «η Τουρκία περιβάλλει αυτήν την επιθετική της δράση με έναν θρησκευτικό μανδύα, καθιστώντας έτσι ορατό τον κίνδυνο για την αρμονική συνύπαρξη λαών και θρησκειών».

Τόνισε ότι είναι αμοιβαίο το ενδιαφέρον Ελλάδας – Ρωσίας να ελεγχθούν τέτοιες προκλητικές συμπεριφορές και επανέλαβε πως η Αθήνα τάσσεται σταθερά με το μέρος του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων καλής γειτονίας.

Στάθηκε δε στην διεύρυνση των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίας και ενόψει της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, τόνισε ότι έχει απευθύνει προσωπική πρόσκληση στον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν να βρεθεί στην Αθήνα την 25η Μαρτίου 2021.

«Η Ελλάδα -το έχουμε ξανασυζητήσει- προφανώς είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Αυτό δεν μας εμποδίζει, όμως, κύριε Υπουργέ, να διευρύνουμε τις διμερείς μας σχέσεις με την Ρωσία. Καθώς, μάλιστα, πλησιάζει η εμβληματική επέτειος των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, στην οποία η χώρα σας βοήθησε καθοριστικά. Γνωρίζετε ότι έχω απευθύνει προσωπική πρόσκληση στον Πρόεδρο Πούτιν να βρεθεί στην Αθήνα την 25η Μαρτίου 2021, μαζί με τον Πρόεδρο της Γαλλίας και μαζί με τον Πρίγκιπα Κάρολο, ώστε να σηματοδοτήσουμε με αυτόν τον τρόπο τη συμμετοχή των τριών χωρών που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην υποστήριξη του αγώνα των Ελλήνων για εθνική ανεξαρτησία», τόνισε.

Από την πλευρά του ο Ρώσος ΥΠΕΞ, σημείωσε ότι χρειάζεται το συντομότερο δυνατόν αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή μέσω απευθείας διαλόγου των δύο πλευρών.

«Η Ρωσία βρίσκεται πολύ κοντά σε αυτή την περιοχή. Εμείς έχουμε καλές, σταθερές σχέσεις με τις χώρες της περιοχής και αν υπάρχει βούληση, ενδιαφέρον από τους εταίρους μας, είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε στην ομαλοποίηση της κατάστασης», σημείωσε, ενώ χαρακτήρισε πολύ επικίνδυνες «τις προσπάθειες να χρησιμοποιηθεί ο θρησκευτικός παράγοντας στα γεωπολιτικά παιχνίδια».

«Οι σημερινές μου συνομιλίες επιβεβαίωσαν για ακόμα μια φορά ότι -όπως και εσείς είπατε- η συμμετοχή της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ δεν εμποδίζει την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των χωρών μας», συμπλήρωσε, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι «επιθυμητό θα ήταν και η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ να μην μας εμποδίσουν να αναπτύξουμε αυτές τις σχέσεις».

ΝΩΡΙΤΕΡΑ: 12 ΝΑΥΤΙΚΑ ΜΙΛΙΑ, ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΛΑΒΡΟΦ ΓΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑ

Κοινή συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, και ο Ρώσος ομόλογός του, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας.

«Δυστυχώς, σε όλες τις περιφερειακές εξελίξεις, ο κοινός παρανομαστής είναι ο αποσταθεροποιητικός παράγοντας της Τουρκίας. Εξέφρασα την ανησυχία μου για τον ρόλο της Τουρκίας, η οποία έχει μετατραπεί σε γραφείο ταξιδίων για τζιχαντιστές» σχολίασε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, οποίος είπε ότι έθεσε στον Ρώσο ομόλογό του το ζήτημα του στρατιωτικού εξοπλισμού της Τουρκίας.

Μάλιστα ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας πρόσθεσε:

«Οι σχέσεις μεταξύ των χωρών μας έχουν διάρκεια αιώνων. Τονίσαμε τη σημασία της ενίσχυσης των διμερών πολιτικών επαφών. Η Ρωσία είναι και θα παραμείνει αναπόσπαστο μέρος της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας.

«Στα θέματα ενέργειας προσβλέπουμε στη συνέχιση της συνεργασίας, εξετάσαμε το διμερές εμπόριο και την δυνατότητα αύξησης των επενδύσεων. Έχουμε πολλά να κερδίσουμε, δουλεύοντας μαζί».

Από τον πλευρά του στο θέμα των εντάσεων στην Αν.Μεσόγειο ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, κράτησε μία πιο μετριοπαθή στάση, τονίζοντας πως «όλα θα πρέπει να λύνονται με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας», κάτι που το χαρακτήρισε «κλειδί» για την ομαλοποίηση της κατάστασης.

«Οι δύο πλευρές διαπίστωσαν ότι η διμερής συνεργασία συνεχίζεται παρά τις δυσκολίες που δημιουργεί η πανδημία», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Ρώσος ΥΠΕΞ, ευχαριστώντας την Ελλάδα για τον επαναπατρισμό Ρώσων πολιτών κατά την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού.

Αναφορικά με την Τουρκία δήλωσε: «Έχουμε κάποιες σχέσεις αλλά όχι χωρίς προβλήματα».


ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΡΩΣΟΥ ΚΑΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥ ΥΠΕΞ ΕΠΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ

Ο κ. Λαβρόφ συναντήθηκε στην Αθήνα και με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Γκάμπι Ασκενάζι, ο οποίος βρίσκεται στην χώρα μας για συναντήσεις με Μητσοτάκη-Δένδια.

Το να μιλούν ο Ρώσος ΥΠΕΞ με τον Ισραηλινό σε Ελληνικό έδαφος, εν μέσω ελληνοτουρκικής κρίσης, έχει την σημασία του.

Να σημειωθεί ότι το Ισραήλ παρά τις παραδοσιακά καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ διατηρεί καλές σχέσεις τις τελευταίες δεκαετίες και με την Ρωσία.
Την Τρίτη ο κ. Ασκενάζι θα συμμετάσχει στη τριμερή Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ στο Υπουργείο Εξωτερικών.
 
 
Πηγή: https://www.el.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.