Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021

Sputnik V: Καμία σοβαρή παρενέργεια, κοντά στο 100% η αποτελεσματικότητα

Το Sputnik V δεν παρουσιάζει καμία σοβαρή παρενέργεια ενώ

κοντά στο 100% κυμαίνεται η αποτελεσματικότητά του, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Γκαμαλέγια.

Οι δοκιμές του εμβολίου Sputnik V κατά του κορονοϊού δεν έδειξαν παρενέργειες, δήλωσε την Πέμπτη η ερευνήτρια στο κέντρο γονιδιακής μηχανικής του Ινστιτούτου Γκαμαλέγια Ντάρια Εγκόροβα.

«Επιβεβαιώσαμε ότι το εμβόλιο είναι πολύ ασφαλές, δεν καταγράψαμε ούτε μία σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια που σχετίζεται με αυτό και καμία θανατηφόρα ενέργεια που θα μπορούσε να συνδεθεί με το εμβόλιο» δήλωσε σε διαδικτυακή συνάντηση της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.

Μια προκαταρκτική ανάλυση των δεδομένων των δοκιμών μετά την καταχώρηση του Sputnik V έδειξε ότι ήταν περισσότερο από 91% αποτελεσματικό, πρόσθεσε η ίδια.

Το Sputnik V σχεδόν 100% αποτελεσματικό

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου στον σχηματισμό κυτταρικής ανοσίας είναι κοντά στο 100%, έγινε επίσης γνωστό από το Ινστιτούτο.

«Η ανοσολογική αποτελεσματικότητα [...] περιλαμβάνει κυτταρική και χημική ανοσοαπόκριση. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα αποτελέσματα, η χημική ανοσοαπόκριση υπερβαίνει το 98% και η κυτταρική ανοσία πλησιάζει το 100%» δήλωσε η ίδια.

Το Sputnik V, που αναπτύχθηκε από το Γκαμαλέγια, καταχωρήθηκε από το ρωσικό Υπουργείο Υγείας στις 11 Αυγούστου, και έγινε το πρώτο εγγεγραμμένο εμβόλιο κατά της COVID-19 στον κόσμο.

Εντός των επόμενων ημερών αναμένονται οι αξιολογήσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για το Sputnik V.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.