Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021

«Κλειδί» για τις παγκόσμιες εξελίξεις – Η χώρα που θα κρίνει πολλά


 Η γεωπολιτική «σκακιέρα» πήρε «φωτιά»

Όπως ειπώθηκε από το ΝΑΤΟ, η Συμμαχία παρατηρεί ανησυχητικά την άνοδο της ισχύος της Κίνας, ωστόσο επιδιώκει την προσέγγιση με το Πεκίνο, κάτι για το οποίο έχει συμβουλεύσει άλλωστε τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο «γερόλυκος» της διεθνιστικής εξωτερικής πολιτικής, Χένρι Κίσινγκερ.

Την ίδια ώρα, η κινεζική εμπορική επέλαση ανησυχεί την Ευρώπη. Παρά την πρόσφατη συμφωνία που υπέγραψε με το Πεκίνο, η Κομισιόν δεν κρύβει την ανησυχία της για την δυσανάλογη ενίσχυση του ασιατικού οικονομικού γίγαντα και τις επιπτώσεις της.

Ανακοινώνοντας τη νέα εμπορική στρατηγική τής Ε.Ε. ο επίτροπος Εμπορίου, Βάλντις Ντομπρόβσκις, τόνισε πως «οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε απαιτούν μια νέα εμπορική στρατηγική, η οποία θα μας δίνει τα αναγκαία εργαλεία για να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας και να αντιμετωπίσουμε τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές».

Σε σχετική ανακοίνωσή της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει πως πρέπει να ενισχυθεί το διεθνές εμπόριο και να ρυθμιστεί πιο αποτελεσματικά, ώστε να αντιμετωπιστεί καλύτερα η παγκόσμια οικονομική κρίση που προκάλεσε ο κορωνοϊός.

Η Κίνα είναι, όμως, μία ιδιάζουσα περίπτωση. Αφενός λειτουργεί ως διεθνιστικός πόλος προώθησης συγκεκριμένων πολιτικών, όπως η τεχνολογία αστυνόμευσης και ελέγχου με αφορμή τον κορωνοϊό, κάνοντας πρόταση στις ΗΠΑ για συνεργασία, αφετέρου κινεζικές τράπεζες έχουν πολύ καλή σχέση με την Ρωσία, η οποία έχει συνάψει σπουδαίες συμφωνίες με τον «Δράκο».

Επιπλέον, ο κινεζικός γίγαντας αυξάνει, πράγματι, συνεχώς την οικονομική ισχύ του έναντι της Ευρώπης, ενώ είναι σε θέση να επηρεάσει και την οικονομία των ΗΠΑ με τα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου που έχει στην κατοχή της.

Άπαξ και η Κίνα εξακολουθήσει την ξέφρενη πορεία της, τότε η Δύση θα υποβαθμιστεί ακόμα περισσότερο, μέχρι η ανέχεια να οδηγήσει στην λήψη ακραίων μέτρων σε χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής. Άλλωστε το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ φέτος θα διεξαχθεί στην Σιγκαπούρη αντί του Νταβός της Ελβετίας, κάτι που αποδεικνύει την τάση για αλλαγή ισχύος.

Θα αφεθεί, ωστόσο, ανεξέλεγκτη η Κίνα; Αυτό είναι το ερώτημα που «καίει» τους διεθνιστές, πόσο μάλλον, όταν να έχουν να κάνουν με μία τεράστια πληθυσμιακά χώρα.

Θα τεθεί ολόκληρη η Κίνα υπό έλεγχο; Θα διαμελιστεί σε πιο ελεγχόμενα κρατίδια; Τι θα γίνει με τις συμφωνίες που διατηρεί με την Ρωσία, υπ’ αριθμόν 1 αντίπαλο της διεθνιστικής Δύσης;

Οι απαντήσεις, ενδεχομένως, θα δοθούν σύντομα, κρίνοντας τις παγκόσμιες εξελίξεις.

Η Ευρωπαϊκή Κομισιόν υποστηρίζει πως η ένταξη της Κίνας στον ΠΟΕ δεν οδήγησε τελικά στον μετασχηματισμό της σε οικονομία της «ελεύθερης αγοράς» όπως ήταν η προσδοκία των δυτικών οικονομιών, Ευρώπης και Αμερικής και πως ένας από τους στόχους της στρατηγικής της είναι να διασφαλίσει πως η Κίνα θα συμμορφωθεί με τις διεθνείς υποχρεώσεις της.

Θα μπει λοιπόν «χαλινάρι» στην Κίνα, το Πεκίνο θα ισχυροποιηθεί ακόμα περισσότερο, επιβάλλοντας την οικονομική λογική του στην Δύση, ή θα υπάρξουν αναταράξεις στην κινεζική επικράτεια;;;

 

Πηγή: https://www.el.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.