Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2023

Παρέμβαση Β.Πούτιν για τον πόλεμο στο Ισραήλ: «Δεν θα σταματήσουν οι πόλεμοι χωρίς την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους»



Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν σε παρέμβασή του την Τετάρτη (11/10) τόνισε ότι ο μοναδικός τρόπος για να επιλυθεί η σύγκρουση ανάμεσα σε Ισραήλ και Παλαιστίνης είναι με τη δημιουργία ενός ανεξαρτήτου παλαιστινιακού κράτους.

«Και αυτή η [ρωσική] θέση είναι γνωστή τόσο στην ισραηλινή πλευρά όσο και στους φίλους μας στην Παλαιστίνη. Πάντα υποστηρίζαμε την εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, έχοντας κατά νου πρώτα απ’ όλα τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους», δήλωσε ο Πούτιν στη συνεδρίαση της ολομέλειας της ρωσικής ενεργειακής εβδομάδας.

Παράλληλα ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι αυτό που συμβαίνει στο Ισραήλ είναι «τρομερό», καθώς κάλεσε και τις δύο πλευρές να ελαχιστοποιήσουν τους θανάτους αμάχων..

Μιλώντας σε συνέδριο στη Μόσχα, σύμφωνα με το BBC, ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε, επίσης, τις ΗΠΑ ότι υποδαυλίζουν την ένταση.

«Δεν καταλαβαίνω γιατί οι ΗΠΑ φέρνουν ομάδες αεροπλανοφόρων [στην περιοχή]», είπε χαρακτηριστικά ο Ρώσος Πρόεδρος, αναφερόμενος στην αποστολή επιπλέον στρατιωτικής βοήθειας από τις ΗΠΑ στο Ισραήλ.

Ακόμα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανέφερε ότι οι υποδείξεις ότι το Ιράν μπορεί να εμπλέκεται στην επίθεση της Χαμάς ήταν «αβάσιμες». Πάντως, το Ιράν πανηγύρισε για την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, αλλά ο ανώτατος ηγέτης του αρνήθηκε, την Τρίτη (10/10), ότι εμπλέκεται. Η Τεχεράνη είναι ένας από τους κύριους χορηγούς της Χαμάς εδώ και πολλά χρόνια, παρέχοντάς της οικονομική βοήθεια και όπλα.


Πηγή: https://www.pronews.gr

 

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κάλεσε σε διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων,

θεωρώντας αυτό “απαραίτητο” για να αποφευχθεί μια “επέκταση της σύγκρουσης”, η οποία θα έχει συνέπειες σε όλο τον κόσμο.

“Είναι απαραίτητο να εργαστούμε για τη διπλωματία παρά για τη στρατιωτική πτυχή και να αναζητήσουμε λύσεις προκειμένου να σταματήσουν οι μάχες, και το συντομότερο δυνατό”, δήλωσε αναφερόμενος στη σύγκρουση που ξέσπασε μετά την αιματηρή επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ το Σάββατο.

“Δεύτερον, πρέπει να επιστρέψουμε στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, η οποία πρέπει να είναι αποδεκτή από όλα τα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των Παλαιστινίων”, πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος, σύμφωνα με δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση.

Εκτίμησε επίσης ότι πρέπει “να αποφευχθεί η επέκταση της σύγκρουσης πάση θυσία, γιατί αν συμβεί αυτό, θα έχει τραγικές συνέπειες στη διεθνή κατάσταση και όχι μόνο στην περιοχή“.

Δήλωσε ότι η Ρωσία, που είναι μέλος του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ΟΗΕ — το οποίο συγκροτήθηκε για να έχει μεσολαβητικό ρόλο — θα μπορούσε “να έχει τη δική της συμβολή σε αυτή τη διαδικασία διευθέτησης”.

Ωστόσο, ο Πούτιν έκρινε ότι η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή που είναι “δύσκολο να βοηθηθεί η διαδικασία διευθέτησης”.

Νωρίτερα ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε ότι είναι “αναγκαία” η δημιουργία ενός “ανεξάρτητου και κυρίαρχου” παλαιστινιακού κράτους. Είπε επίσης ότι η σύγκρουση αποτελεί “ξεκάθαρο παράδειγμα της αποτυχίας της πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μέση Ανατολή”.

 

Πηγή: https://www.el.gr

 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.