Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2023

Χώρες όπου τα ονόματα τους προήλθαν απο την Ελλάδα


Μάλτα: το μέλι που έδωσε το όνομα στο νησί
Οι Έλληνες φαίνεται να είχαν αποικίσει το νησί της Μεσογείου ήδη από τον 7ο αιώνα π.Χ. Το ονόμασαν “Μελίτη

Αιθιοπία - ἰθίοψ = καμένη όψη

Ερυθραία η χώρα πήρε το όνομά της από την Ερυθρά θάλασσα (=κόκκινη θάλασσα) από την οποία βρέχεται

Deutschland. Το πρώτο συνθετικό είναι το Deus δηλαδή Δίας, και το δεύτερο είναι land από την λέξη λας = πέτρα

Αγγλία - British προέρχεται από την λέξη Βρυτός δηλαδή παρθένος, ήταν η Αγγλία η χώρα με τις πολλές παρθένες. Από αυτού βγαίνει και το Αγγλικό virgin από όπου και η πολιτεία της Αμερικής Virginia προς τιμήν της Βασίλισσας που ήταν παρθένος.

Αίγυπτος
Είναι χαρακτηρισμένη έτσι επειδή βρίσκεται υπτίως του Αιγαίου. Εκεί θα βάλουμε έναν τοποτηρητή μιάς και θα ελέγχουμε και την διώρυγα του Διός. Οι Άραβες διαβάζουν από δεξιά προς αριστερά και το SUEZ διαβάζεται ως ΖΕΥΣ.

Ινδία
Ο Δίας είχε έναν μονάκριβο αναγνωρισμένον γυιό που τον έλεγαν Ιν. Ο Ιν του Δία. Λίγο πιο ‘κεί είναι μία μεγάλη Κινεζική περιοχή που λέγεται Yunnan, δηλαδή Ιωνία.

στην Ιαπωνία που εύκολα διαβάζεται ‘’η Άπω Ιωνία’’. Ολόκληρη η Ήπειρος Ασία πήρε το όνομά της από τον αδελφό της Εκάβης Άσιο που σκότωσε στην Τροία ο Αίας ο Τελαμώνιος .

η Ευρώπη πήρε το όνομά της από την μεγαλομάτα Ευρώπη, κόρη του Αγήνορα και της Τηλεφάεσσας, εγγονής του Ποσειδώνα. Ευρώπη ηταν η κόρη του Αγηνόρα, βασιλιά της Φοινίκης, Το όνομα της ίσως σημαίνει «ανοιχτομάτα» (ευρύς +ωψ) ή προέρχεται από την ακκαδική λέξη erebu (δύω).

Αργεντινή: η χώρα του ασημιού
Όταν οι Ισπανοί έφτασαν στην περιοχή όπου σήμερα βρίσκεται η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα της Νότιας Αμερικής, έψαξαν χρυσάφι. Αντ’ αυτού είδαν ότι οι ιθαγενείς χρησιμοποιούσαν ασήμι. Γρήγορα ανακάλυψαν πως τα βουνά της χώρας ήταν πλούσια σε αποθέματα ασημιού. Έτσι, το ασήμι -ή διαφορετικά άργυρος- έδωσε το όνομα στην χώρα. Ονομάστηκε δηλαδή Αργεντινη από το λατινικό “argentum” που σημαίνει ασήμι και προέρχεται από την ελληνική λέξη “άργυρος”. Άλλωστε, το 21,5 % της λατινικής γλώσσας προέρχεται απευθείας από τα αρχαία ελληνικά.

Το Αζερμπαϊτζάν οφείλει το όνομά του σε έναν Πέρση σατράπη. Ο Ατραπάτης πολέμησε στη μάχη των Γαυγάμηλων εναντίον του Αλεξάνδρου. Μετά τη συντριπτική ήττα του Δαρείου αναγνώρισε τον Αλέξανδρο ως βασιλιά. Πάντρεψε μάλιστα και την κόρη του με τον στρατηγό του Αλεξάνδρου, Περδίκκα. Έτσι, διατήρησε το αξίωμά του και κυβέρνησε την περιοχή που ονομάστηκε Ατραπατηνή. Παραφθορά αυτού του ονόματος έδωσε τη σημερινή ονομασία Αζερμπαϊτζάν.

το μικροσκοπικό μα πλούσιο κρατίδιο του Μονακό είναι μια από τις χώρες με ελληνικά ονόματα. Κατά την αρχαιότητα ο Ηρακλής λατρεύονταν στην περιοχή. Υπήρχε μάλιστα κι ένας μικρός ναός, αφιερωμένος στον Ηρακλή, που αναφερόταν ως “Ηρακλής Μόνοικος”, Το “μόνοικος” έμεινε ως όνομα της χώρας, ενώ το λιμάνι της ονομάζεται έως σήμερα “λιμάνι του Ηρακλή”, θυμίζοντας το παρελθόν της.

Φιλιππίνες, Πολυνησία, Ιρλανδία (εκ τής Ίριδος), Δανία (εκ τών Δαναών, Ποσει- Δα-ών), Γαλλία εκ τού Γαλάτη γυιού τού Ηρακλέους καί πολλά άλλα…
Ακόμη καί η κατάληξις στάν εις όλα τά κράτη τής Ανατολής είν’ εκ τού Ίστημι καί παραπέμπει εις αυτό πού στέκεται ως Κράτος. Ελληνικά Όλα! κι όχι ελληνοποιημένα εξ’ ελληνολάγνων. Όσον κι εάν τούς Πονάει.
Τό παρεδέχθησαν άπαντες εκ τής υφηλίου.

~ Κικέρων Totum grecorum est – ” Τ’ άπαντα είναι τών Ελλήνων”.
” Ο κόσμος είναι η διαστελλομένη Ελλάς . Η Ελλάς είναι ο συστελλόμενος κόσμος”.

 

Πηγή: http://sinomosiologos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.