Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Ρωσικό θρίλερ στην Κύπρο


Πολιτική διαμάχη μεταξύ Βλαντιμίρ Πούτιν και πολιτικών του αντιπάλων μεταφέρθηκε στην Κύπρο, όπου εξελίσσεται ένα πολιτικοοικονομικό θρίλερ με τον Ρώσο Πρόεδρο να κυνηγά δύο πρώην κορυφαία στελέχη της «Τράπεζας της Μόσχας», τα οποία φέρονται να υπεξαίρεσαν με διάφορους τρόπους τεράστια ποσά από την τράπεζα.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου (2/8/2012), η κυπριακή Μονάδα Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ), μετά από αίτημα της Ρωσικής Ομοσπονδίας για νομική συνδρομή, υπέβαλε αίτηση στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας για έκδοση διατάγματος αποκάλυψης, ώστε οι Τράπεζες Κύπρου, Marfin Popular Bank, Eurobank EFG και Alpha Bank, να αποκαλύψουν διάφορα στοιχεία που αφορούν σε τραπεζικούς λογαριασμούς 59 εταιρειών. Δικηγόροι των 59 εταιρειών είναι οι νομικοί Χρήστος Κληρίδης και Ξενής Ξενοφώντος. Σημειώνεται ότι το αίτημα των ρωσικών Αρχών υποβλήθηκε στο κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο το διαβίβασε στην αρμόδια Αρχή της Δημοκρατίας για τα περαιτέρω. Το θέμα έφερε χθες στη δημοσιότητα η εφημερίδα «Σημερινή.
 
Ιδιαίτερα έντονες ανησυχίες εκφράζουν Ρώσοι επενδυτές και εταιρείες με έδρα την Κύπρο από το ενδεχόμενο η Κυβέρνηση να υποκύψει σε ρωσικές έντονες πιέσεις και να παραβιάσει τη μέχρι τώρα αυστηρή τήρηση της εμπιστευτικότητας και εχεμύθειας των δεδομένων ξένων επενδυτών στην Κύπρο. Ο θόρυβος ιδιαίτερα ανάμεσα στους Ρώσους πολυεκατομμυριούχους που έχουν τα κεφάλαια και τις εταιρείες στους στην Κύπρο είναι έντονος μέσα από φήμες που έρχονταν υπόψη τους ότι η Κυβέρνηση υπέκυψε σε πιέσεις Πούτιν και προτίθεται να αποκαλύψει στη Ρωσία τραπεζικά και επιχειρηματικά δεδομένα Ρώσων στην Κύπρο.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.