Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Κανταΐφι νηστίσιμο από την Κωνσταντινούπολη


 
 
Περιγραφή συνταγής

Ένα γλυκό που αναγνωρίζεις σε κάθε του μπουκιά τη φίνα, ανατολίτικη ράτσα του. Τα φυστίκια εμπλουτίζουν την μεγάλη γκάμα γεύσεών του και ισορροπούν θαυμάσια τη γλύκα του. Με παγωτό ή χωρίς είναι εξαίρετο!
Συστατικά και τρόπος παρασκευής συνταγής
Διάρκεια: 10 λεπτά προετοιμασία και 50 λεπτά μαγείρεμα

500 γρ. φύλλο για κανταΐφι σε θερμοκρασία δωματίου
1 ½ φλιτζάνι καρυδόψιχα ψιλοκομμένη
1 φλιτζάνι φιστίκι Αιγίνης ψιλοκομμένο + 2 κουταλιές της σούπας
½ φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη
250 γρ. μαργαρίνη λειωμένη ή λάδι
¼ φλιτζάνι ζάχαρη

½ κουταλιά της σούπας τριμμένο γαρύφαλλο
½ κουταλιά της σούπας τριμμένη κανέλλα
Για το σιρόπι
4 φλιτζάνια νερό
4 φλιτζάνια ζάχαρη
¼ φλιτζανιού μέλι
¼ φλιτζανιού φιστίκι Αιγίνης για πασπάλισμα
1 φλούδα πορτοκαλιού
2 ξυλάκια κανέλλα
4-5 καρφάκια γαρύφαλλο

Χωρίζουμε το φύλλο κανταϊφιού 20 ίσα μέρη και με ένα πινέλο τα ραντίζουμε με τη μαργαρίνη ή το λάδι.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα καρύδια, τα φιστίκια, τη φρυγανιά, τη ζάχαρη, την κανέλλα και το γαρύφαλλο.
Παίρνουμε μία μπάλα από το φύλλο κανταΐφι στην παλάμη μας και αφού δημιουργήσουμε μία λακκούβα, γεμίζουμε με μία κουταλιά της σούπας από το μείγμα μας.
Τυλίγουμε σε μπαλίτσες κλείνοντας τις άκρες δεξιά κι αριστερά για να μη φύγει η γέμιση. Οι μπαλίτσες μας δεν θα πρέπει να είναι πολύ σφικτές.
Βάζουμε τα κανταΐφια σε βουτυρωμένο ταψάκι και περιχύνουμε με την υπόλοιπη μαργαρίνη ή το λάδι.
Σκεπάζουμε το ταψί μας με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά στους 180 βαθμούς.
Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει το κανταΐφι.
Αφήνουμε το γλυκό να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Για το σιρόπι
Σε ένα σκεύος βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι και τα βράζουμε αφαιρώντας τον αφρό.
Συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να δέσει το σιρόπι, περίπου για 10 λεπτά.
Περιχύνουμε το κανταΐφι με το σιρόπι και πασπαλίζουμε με τις δύο κουταλιές της σούπας τριμμένο φιστίκι.

Πρόταση για Ποτό
Ένας ελληνικός καφές με καϊμάκι συνοδεύει αισθαντικά το γλυκό μας.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.