Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

Αγαπημένα αδέρφια: 5 τρόποι να το πετύχεις στα παιδιά σου


Όλοι οι γονείς, επιθυμούν να μεγαλώνουν ευτυχισμένα και αγαπημένα παιδιά, μεταξύ τους. Είναι πολύ σημαντικό να αναπτυχθεί ο αδελφικός δεσμός και να μην υπάρχουν καυγάδες και εντάσεις μέσα στο σπίτι και μεταξύ των παιδιών.

Τις περισσότερες φορές όμως είναι αναπόφευκτο και μεταξύ αδερφών αναπτύσσεται το αίσθημα της ζήλειας και του ανταγωνισμού.

Ο κ. Στέλιος Μαντούδης, Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής συμβουλεύει τους γονείς να ενισχύσουν τον συναισθηματικό δεσμό των παιδιών τους και να βοηθήσουν στο να χτιστεί αλληλεγγύη μεταξύ τους.

Κοινή ώρα φαγητού

Πολλές φορές είναι δύσκολο να συντονιστεί το οικογενειακό πρόγραμμα ώστε να τρώτε όλοι μαζί. Αξίζει όμως να γίνει μια προσπάθεια και να δώσετε στην οικογένεια σας, κατά τη διάρκεια του φαγητού, την ευκαιρία να μοιραστεί χρόνο και να συζητήσει για την καθημερινότητα, τουλάχιστον 3-4 φορές την εβδομάδα. Το οικογενειακό τραπέζι, δένει όλη την οικογένεια, δίνει τη δυνατότητα στα αδέρφια να επικοινωνήσουν μεταξύ τους και να ανταλλάξουν απόψεις.

Αποφύγετε τις συγκρίσεις

Σίγουρα κάποιο από τα παιδιά σας θα είναι καλύτερο σε μία δραστηριότητα από το άλλο. Αυτό όμως είναι κάτι που δεν χρειάζεται να γνωρίζουν μεταξύ τους και ειδικά όχι με εκφράσεις όπως «δες πόσο καλά το έφτιαξε η αδερφή σου, εσύ γιατί δεν μπορείς;». Τονίζετε πάντα στα παιδιά σας τα ιδιαίτερα θετικά τους στοιχεία, την μοναδικότητα του καθένα και εξηγήστε τους πως μέσα στην ομάδα ο ένας συμπληρώνει τον άλλον. Με τη συνεργασία μπορούν να καταφέρουν πολλά πράγματα (π.χ. ο ένας μπορεί να είναι καλός στο πλύσιμο των πιάτων και ο άλλος στην μαγειρική) και δεν χρειάζεται να νιώθουν ζήλεια ή αντιπαλότητα μεταξύ τους.

Διδάξτε τους τον αλληλοσεβασμό


Όταν μεγαλώνουν δύο παιδιά μέσα στο ίδιο σπίτι το βασικό που μαθαίνουν είναι να μοιράζονται. Είναι όμως ακόμη πιο βασικό να τους διδάξουμε και να σέβονται την ιδιοκτησία, τον χώρο αλλά και τις προτιμήσεις του άλλου. Εξηγήστε τους ότι μπορούν με την αμοιβαία αποδοχή του χαρακτήρα και τις υποχωρήσεις, η καθημερινότητα μέσα στο σπίτι γίνεται πιο εύκολη και αρμονική.

Παίξτε μαζί με τα παιδιά σας ομαδικά παιχνίδια

Γίνετε και εσείς παιδιά και παίξτε μαζί οικογενειακά παιχνίδια. Δώστε τη δυνατότητα στα παιδιά σας να δουν μία άλλη πλευρά της προσωπικότητας σας, πιο χαλαρή και πιο αυθόρμητη. Μαζευτείτε όλοι γύρω από το τραπέζι και παίξτε επιτραπέζια παιχνίδια, παντομίμα, λύστε πάζλ κλπ. Ζητήστε τους να μπουν στην ίδια ομάδα και να συνεργαστούν. Με αυτό τον τρόπο θα ισχυροποιήσετε τον δεσμό μεταξύ των αδερφών και θα ενισχύσετε την επικοινωνία τους

Μη κάνετε τον διαιτητή- Αφήστε τα να λύσουν μόνα τις διαφορές τους

Αποφύγετε να εμπλακείτε σε έναν αδερφικό καυγά των παιδιών σας. Όσο και αν νιώθετε ότι με την παρέμβαση σας θα λυθούν οι διαφορές τους αφήστε τους να βρουν τη λύση μόνοι τους. Μπορείτε απλά να βρίσκεστε κάπου κοντά, την ώρα που τσακώνονται, ώστε να επέμβετε μόνο αν η κατάσταση βγει εκτός ελέγχου. Εάν ζητήσουν την δική σας άποψη, ακούστε προσεκτικά και τις δύο πλευρές, επιπλήξτε και τους δύο και υποχρεώστε τους να ζητήσουν συγγνώμη ο ένας στον άλλον.

Συμβουλή Ειδικού:

Είναι δύσκολο οι θεωρίες να γίνουν πράξη σε μία καθημερινότητα στην οποία οι γονείς έχουν πολλές υποχρεώσεις και ρόλους. Πολύ συχνά συναντάμε οικογένειες όπου τα παιδιά βρίσκονται σε έντονη συμπαράσταση μεταξύ τους και η σχέση τους δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί αδερφική. Εάν οι γονείς παρατηρήσουν ότι παρά τις προσπάθειες τους για αρμονική σχέση και αλληλεγγύη μεταξύ των αδερφών, συνεχίζουν να είναι τεταμένες και αδιέξοδες, τότε είναι προτιμότερο να επισκεφτείτε ένα Αναπτυξιακό Κέντρο και να ζητήσετε συμβουλευτική από Ειδικό.
 
 
Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.