Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

Στη Ρώσικη σφαίρα επιρροής η Τουρκία! Τι συμφωνήθηκε κάτω από το τραπέζι - Οργή Ε.Ε. και ΗΠΑ


Η Τουρκία μπαίνει πλέον στην ρωσική σφαίρα επιρροής αν τηρηθούν τα όσα συμφωνήθηκαν μεταξύ Β.Πούτιν και Ρ.Τ.Ερντογάν.

Τα λάθη πληρώθηκαν και το ίδιο και ο Τσάρος που...πληρώθηκε όπως ακριβώς ήθελε! Κατασκευάζει τον αγωγό από το κοίτασμα "Λεβιάθαν" προς την Τουρκία. Φυσικά όλα εξαρτώνται από την Τουρκία αν τηρήσει όλα όσα δεσμεύτηκε. Η Τουρκία αναμένεται να καταθέσει αίτημα για ένταξη στην Συνεργασία της Σαγκάης, Ρωσία και Κίνα θελουν να περάσει η Άγκυρα υπό την δικιά τους επιρροή για να κυριαρχήσει ο "Δρόμος του Μεταξιού". Εν ολίγοις ο Τσάρος έχασε δυο μαχητικά, άκουσε και δυο τρεις χαζομαρούλες και γύρισε όλο το παιχνίδι υπέρ του. Οι ΗΠΑ έχοντας καταλάβει ότι η Άγκυρα υπέκυψε ολοκληρωτικά στους Ρώσους, αντέδρασε οργισμένα: «Είμαστε πολύ έκπληκτοι από την συμπεριφορά του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ερντογάν. Βλέπουμε την απολογία του Τούρκου Προέδρου ως μια εντελώς ακατάλληλη κίνηση και θα ήθελα να ακούσω τη θέση του ιδίου προσωπικά. Ως εταίρος του ΝΑΤΟ, ο Ερντογάν μας απογοητεύει. Ελπίζουμε ότι η απολογία της Τουρκίας προς την Ρωσία κατά τη διάρκεια της «πτώσης» του ρωσικού μαχητικού θα αναθεωρηθεί. Σε αντίθετη περίπτωση, οι ΗΠΑ θα αναγκαστούν να αλλάξουν τις σχέσεις τους με την Τουρκία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες προτρέπουν την Τουρκία να παραμείνει πιστή στις δημοκρατικές αρχές για τις οποίες αγωνιζόμαστε στην Συρία. Σε οποιαδήποτε άλλη θέση εμείς και οι εταίροι μας στο ΝΑΤΟ, θα την θεωρήσουμε ως απαράδεκτη».

Όχι μόνο οι ΗΠΑ, αλλά και η Ε.Ε. εκτόξευσε τα βέλη της στον Τούρκο Πρόεδρο για την ''κωλοτούμπα'' αυτή: «Στο εγγύς μέλλον ελεύθερο καθεστώς χορήγησης βίζας για Τούρκους πολίτες εντός της ΕΕ δεν πρόκειται να υπάρξει . Δεν είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τέτοια βήματα. Η σημερινή κατάσταση είναι τέτοια που είμαστε αναγκασμένοι να αναβάλουμε την απόφαση αυτή μέχρι ότου έρθουν καλύτερες μέρες», είπε χαρακτηριστικά ο Ντ.Τουσκ.

Μία πιθανή ημερομηνία για προσωπική συνάντηση του Β.Πούτιν και του Ρ.Τ.Ερντογάν σύμφωνα με τουρκικές πηγές είναι η 4-5 Σεπτεμβρίου. Ο αγωγός αυτός θα αποφέρει τεράστια κέρδη στη Ρωσία και εμμέσως πλην σαφώς, θα ισχυροποιήσει τη θέση της στον ενεργειακό τομέα, παγκοσμίως.

"Το έργο του Turkish Stream έχει μελετηθεί διεξοδικά. Το κόστος για τις τέσσερις "γραμμές" έχει εκτιμηθεί στα 11.4 δισ. ευρώ. Το επίπεδο ετοιμότητας για προσέλξυση επενδύσεων είναι πολύ υψηλό. Ο βαθμός ετοιμότητας χρηματοδότησης του έργου είναι πολύ υψηλός. Η Gazprom είναι έτοιμη για διάλογο για τον Turkish Stream» τόνισε ο αναπληρωτής διευθυντής της Gazprom.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, είπε ότι Ρωσία και Τουρκία θα συνεργαστούν για να βρουν τρόπους επίλυσης της συριακής κρίσης.

"Βρισκόμασταν σε πολύ στενή επαφή με την Τουρκία για το θέμα της Συρίας όταν αυτή διακόπηκε για προφανείς λόγους. Τώρα μετά την τουρκική απολογία και την σημερινή τηλεφωνική επικοινωνία μου φαίνεται ότι η Ρωσία και η Τουρκία θα ξαναρχίσουν την συνεργασία τους για την επίλυση του συριακού ζητήματος. Από την Τουρκία όπως γνωρίζετε εξαρτώνται πολλά και η απόφαση των ΗΕ καλεί όλες τις χώρες να βοηθούν τις περιφερειακές δυνάμεις αποτρέποντας την χρήση της επικράτειας τους από τρομοκράτες και σε εκείνους που πραγματοποιούν τρομοκρατικές πράξεις σε Συρία-Ιράκ κτλ.''.

Ο Ν.Πεσκόφ υπενθύμισε ότι ο Β.Πούτιν πρόσφερε τα συλλυπητήρια του στον τουρκικό λαό κατά την διάρκεια επίσκεψης σε ένα σχολείο της Γερμανικής πρεσβείας στην Μόσχα νωρίτερα σήμερα.

«Λυπούμαστε και νοιώθουμε συμπάθεια και θλίψη για τα θύματα της χτεσινής τρομοκρατικής επίθεσης» είπε ο Πούτιν.

Και η εκπρόσωπος του Ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, είπε ότι το πρόσφατο μακελειό στην Τουρκία προκαλεί κοινή θλίψη.

«Οι εκρήξεις στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης απέδειξαν ότι η τρομοκρατία δεν έχει εθνικότητα και θρησκεία. Είναι μια μέθοδος δολοφονίας και μέσω απόκτησης ενός σκοπού. Άνθρωποι διαφορετικών απόψεων και εθνικοτήτων σκοτώθηκαν. Είναι κοινή μας θλίψη και μόνο η κοινή απόρριψη της τρομοκρατίας και ο τερματισμός του διαχωρισμού τους σε μετριοπαθείς και μη τρομοκράτες θα δώσει μια ευκαιρία στον κόσμο να επιβιώσει» τόνισε.

Οι σχέσεις εξομαλύνθηκαν και η Ρωσία βγαίνει κερδισμένη. Μόνο η χώρα μας χάνει που ποτέ δεν αποτίναξε το Νατοικο και Ευρωπαικο χέρι από πάνω της, σε αντίθεση με την Τουρκία που κατάλαβε που βρίσκεται το όφελος της..

Το μέλλον κρίνεται έκρυθμο και αβέβαιο και σίγουρα θα υπάρξουν και απαντήσεις επί της ουσίας από ΝΑΤΟ και ΕΕ.. 
 
 
Πηγή: http://www.el.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.