Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017

Οι μεταφορές και η ενέργεια αναβαθμίζουν τη Θράκη


Γράφει ο Αλέξανδρος Καρακασίδης 
 
Δημιουργία σιδηροδρομικού διαδρόμου, Sea2Sea διαδρομή Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο – Svilengrad – Μπουργκάς.

Η συμφωνία περιλαμβάνει την ευρύτερη επέκταση δικτύου Θεσσαλονίκης-Καβάλας-Αλεξανδρούπολης. Το έργο προβλέπει τη σύνδεση του Δούναβη με τον Εύξεινο Πόντο και το Αιγαίο Πέλαγος με τις σιδηροδρομικές ταχύτητες διαδρόμου, καθώς και την ανάπτυξη των λιμένων που αποτελούν μέρος του κεντρικού δικτύου.

Η ελληνική πλευρά αποδέχθηκε την πρόταση της Βουλγαρίας για το κοινό πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει σύνδεση με το λιμάνι της πόλης Rousse. Στο μεταξύ εξετάζεται η δημιουργία εταιρείας από τις δύο χώρες.

Σχεδιάζεται παράκαμψη των στενών του Βοσπόρου με στόχο την προσέλκυση φορτίων συνδυασμένων μεταφορών (σιδηρόδρομος/πλοίο) μεταξύ χωρών της Μέσης και Άπω Ανατολής και χωρών της Μαύρης Θάλασσας και της Ανατολικής Ευρώπης.

 
Η αναβάθμιση του τμήματος Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο, μήκους 175 χλμ, έχει προϋπολογισμό 171 εκατ. Προωθείται η ένταξη της συνολικής επένδυσης (σιδηροδρομικός διάδρομος και αναβάθμιση των λιμένων Αλεξανδρούπολη και Μπουργκάς) στο «πακέτο Γιούνκερ». Το γεγονός αυτό φέρνει στο επίκεντρο το λινάνι της Αλεξανδρούπολης και ανεβάζει τη γεωστρατηγική σημασία της περιοχής.

Επισημαίνεται ότι το έργο Sea2Sea είναι κοινή πρόταση της Ελλάδα και της Βουλγαρίας και χρηματοδοτείται από την ΕΕ. Στοχεύει στη δημιουργία και την ανάπτυξη του διαδρόμου πολυτροπικών (συνδυασμένων) μεταφορών που συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.