Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

H.Kissinger: Μια πρόταση διάλυσης της Συρίας που μπορεί να εφαρμοστεί και για την … Τουρκία!


Την «γιουγκοσλαβοποίηση» της Συρίας και την διάλυσή της σε πολλά ημιαυτόνομα κρατίδια βλέπει ο Henry Kissinger σε ομιλία που έδωσε στο ίδρυμα Gerald Ford School of Public Policy στις 19 Ιουνίου.

Μια ομιλία που πρέπει να προσεχθεί πολύ, αφού αν αφαιρεθεί η λέξη «Συρία» και μπει στην θέση της η λέξη «Τουρκία» δεν θα άλλαζε τίποτα, πέρα από το ότι στην Συρία διεξάγεται εδώ και δύο χρόνια ένας σκληρός εμφύλιος, ενώ στην Τουρκία, ακόμα βρισκόμαστε στην φάση των ταραχών και των διαδηλώσεων.

Με όλες τις αντιστοιχίες, φυσικά, ο Henry Kissinger ουσιαστικά οριοθετεί τον τρόπο που πρέπει η αμερικανική διπλωματία να αντιμετωπίζει τέτοιες περιπτώσεις πολυεθνοτικών χωρών, όπως η Συρία και η Τουρκία.

Θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη ομιλία αξίζει να προσεχθεί ιδιαίτερα, καθώς ο πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ και μια προσωπικότητα η οποία επηρέασε και εξακολουθεί να επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την αμερικανική διπλωματία προχώρησε σε μια ανάλυση εκ βαθεων της κατάστασης στη Συρία.

Όποια άποψη και αν έχει κάποιος για το πρόσωπο Kissinger οι ιδέες του και οι αναλύσεις του δεν παύουν να έχουν πάντα ενδιαφέρον.

Πιο συγκεκριμένα ο Henry Kissinger είπε :

«Καταρχάς είναι το πρόβλημα της Συρίας και μετά είναι το πρόβλημα των ΗΠΑ. Και το θέτω έτσι γιατί έχουμε μεγάλη δυσκολία να αντιλαμβανόμαστε κοινωνίες όπως αυτή της Συρίας. Και έχουμε μεγάλα προβλήματα σαν χώρα στο να αντιλαμβανόμαστε την σχέση μεταξύ της διπλωματίας, της ισχύς, της Δημοκρατίας και για αυτό το λόγο … και πάντα λέω σε σχολές χάραξης πολιτικής να ξεκινάτε με ανάλυση.

Πρέπει πάντα να ξεκινάτε με το να εξηγείτε που ακριβώς είστε και στη συνέχεια να ακολουθήσετε αυτή την ανάλυση με τον καθορισμό των στόχων σας: Που ακριβώς είστε και τι ακριβώς θέλετε να κάνετε.

Και μετά φυσικά έχετε να συζητήσετε τα μέσα που θα χρησιμοποιήσετε.

Αλλά έχουμε μεγάλο πρόβλημα γύρω από τη Συρία με την έννοια ότι όταν βλέπουμε τη Συρία στο χάρτη λέμε εντάξει εκεί είναι η χώρα έχει αυτά τα σύνορα, αλλά καταρχάς η Συρία δεν είναι ένα ιστορικό κράτος.

Δημιουργήθηκε στη σημερινή της μορφή το 1920 και της δόθηκε αυτή η μορφή με στόχο να διευκολυνθεί ο έλεγχός της από τη Γαλλία. Η γειτονική της χώρα το Ιράκ της δόθηκε μια ανάλογη μορφή προκειμένου να διευκολυνθεί ο έλεγχός της από τη Βρετανία.

Και η μορφή που δόθηκε και τα δύο κράτη ήταν τέτοια που να καθιστούμε δύσκολο είτε το ένα είτε το άλλο να κυριαρχήσουν στην περιοχή. Οπότε ξεκινάτε με αυτό ως βάση και σε αντίθεση με τις ΗΠΑ όπου έχουν ένα ιδρυτή και μακρά ιστορία.

Δεύτερον, η Συρία είναι μια χώρα που είναι διαιρεμένη σε πολλές εθνοτικές ομάδες, μια πανσπερμία εθνοτικών ομάδων και αυτό σημαίνει πως όταν έχεις εκλογές δεν σου δίνει τα αποτελέσματα που έχεις για παράδειγμα στις ΗΠΑ, γιατί κάθε ομάδα ψηφίζει τους δικούς της ανθρώπους όποτε φτάνεις εκεί ακριβώς που ξεκίνησες: Δεν παίρνεις ένα εθνικό αποτέλεσμα, μια εθνική συμφωνία.

Ακόμη δε περισσότερο αυτές οι εθνικές ομάδες είναι πολύ ανταγωνιστικές η μια απέναντι στην άλλη: Έχεις κούρδους, Δρουζους, Αλεβίτες, Σουνίτες και περίπου 10 με 12 χριστιανικές εθνοτικές ομάδες και αυτές κυβερνώνται τα τελευταία 20 χρόνια από την μειοψηφία των Αλεβιτών , η οποία αντιστοιχεί περίπου στο 30% του πληθυσμού, αλλά και το μεγαλύτερο μέρος του Στρατού είναι Αλεβίτες, γιατί αυτοί κατοικούν στις φτωχές περιοχές της χώρας και με την κατάταξή τους στο Στρατό ήταν ένας τρόπος για να βελτιώσουν την κατάστασή τους. Έτσι ενώ αντιστοιχούν στο 30% του πληθυσμού στο Στρατό καταλαμβάνουν ένα 80% περίπου.

Επιπρόσθετα οι περισσότερες από τις άλλες εθνικές μειονότητες υποστήριζαν τους Αλεβίτες μόνο και μόνο γιατί φοβόντουσαν τους Σουνίτες και όχι γιατί τους άρεσαν οι Αλεβίτες ή τον Assad φυσικά και τη στρατιωτική οικογένειά των Αλεβιτών.

Σε ότι αφορά τον Assad που είναι τώρα εκεί και μπορεί να έχει ένα βαθμό συμπάθειας, ξεκίνησε για να ασχοληθεί με την οφθαλμιατρική. Η μεγάλη του φιλοδοξία ήταν να γίνει οφθαλμίατρος, δεν ήθελε να κυβερνήσει τη Συρία. Ήταν στο Λονδίνο για τέσσερα χρόνια μαζί με τη γυναίκα του ασκώντας το επάγγελμά του.

Όταν ο αδερφός του ο οποίος ήταν κανονικά να διαδεχθεί τον πατέρα του σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα με αποτέλεσμα να τον φέρουν πίσω στη Συρία. Λοιπόν ο Assad περιγράφεται από τα διεθνή ΜΜΕ ως ο κακός της υπόθεσης, και αυτό είναι στο μεγαλύτερο μέρος του αλήθεια, είναι όμως ανίκανος και ακατάλληλος για μια τέτοια θέση γιατί πρέπει να υποθέσουμε (σ.σ. γίνεται ελαφρά ειρωνικός, γέλια στο ακροατήριο) ότι όταν επιλέγεις την οφθαλμιατρική ως επάγγελμά σου δεν οδηγείσαι από μια τεράστια δίψα για εξουσία.

Έτσι λίγο μετά ξεσπά η επανάσταση. Στον αμερικανικό Τύπο η επανάσταση αυτή περιγράφεται ως η μάχη μεταξύ της Δημοκρατίας και ενός δικτάτορα και ο δικτάτορας σκοτώνει τους δικούς του ανθρώπους και πρέπει να τον τιμωρήσουμε.

Αλλά δεν είναι αυτό που ακριβώς συμβαίνει. Μπορεί η επανάσταση να άρχισε από κάποιους δημοκράτες, αλλά στην ουσία αυτό που συμβαίνει είναι ότι πρόκειται για μια εθνική και σχισματική διαμάχη. Και εδώ πρέπει να προσθέσουμε ακόμη ένα στοιχείο. Οι Αλεβίτες είναι Σιίτες και αυτή είναι ακόμη μια περίπτωση στην ιστορική διαμάχη μεταξύ των Σουνιτών και των Σιιτών.

Έτσι όπως και να άρχισε και ότι και να έγινε μέσα στις πρώτες τρεις εβδομάδες,, τώρα είναι ένας εμφύλιος πόλεμος, μεταξύ σχισματικών ομάδων και πρέπει να πως ότι εμείς οι ΗΠΑ την παρεξηγήσαμε από την αρχή. Αν διαβάσεις τα ΜΜΕ αυτά λένε ότι πρέπει να ξεφορτωθούμε τον Assad και μετά να σχηματίσουμε μια κυβέρνηση συνασπισμού.

Αυτό είναι ακατόρθωτο να γίνει. Εννοώ είμαι πλήρως υπέρ του γεγονότος να ξεφορτωθούμε τον Assad, αλλά η διαφορά μεταξύ ημών και των Ρώσων, ήταν ότι οι Ρώσοι έλεγαν ότι αν ξεφορτωθείς τον Assad θα διαλύσεις τη χώρα και θα καταλήξεις σαν το Ιράκ καθώς δεν υπάρχει κάτι που κρατήσει τη χώρα αυτή ενωμένη και μετά θα έχεις ένα χειρότερο εμφύλιο πόλεμο.

Ποια είναι τα τρία πιθανά αποτελέσματα: Νίκη του νAssad, νίκη των Σουνιτών ή οι διάφορες εθνοτικές ομάδες συμφωνούν να ζουν σε ένα σχετικά ασφαλές περιβάλλον, αλλά σε κάτι σαν ημιαυτόνομες περιοχές όπου δεν θα μπορούν η μια να επιβάλλεται στην άλλη. Αυτό το τελευταίο θα ήταν το αποτέλεσμα που προτιμούσα να δω.

Δεν ειναι όμως αυτή η θέση μου και η πλέον δημοφιλής. Δεν βλέπω κάτι άλλο. Αν βάλεις τη μια ή την άλλη από αυτές τις ομάδες (σ.σ. προφανώς εννοεί Σιίτες, Σουνίτες) στην εξουσία θα έχουμε λουτρό αίματος.

Οπότε αν θέλετε ένα αποτέλεσμα και εγώ θέλω να φύγει ο Assad αλλά δεν νομίζω πως είναι το «κλειδί» στην υπόθεση. Το «κλειδί» είναι, όπως ήταν η Ευρώπη μετά από τον τριακονταετή πόλεμο, όταν οι διάφορες χριστιανικές ομάδες πολεμούσαν μεταξύ τους αλλά στη συνέχεια αποφάσισαν πως πρέπει να ζήσουν μαζί αλλά ως ξεχωριστές όμως ομάδες. Οπότε αυτό είναι το βασικό ζήτημα και θεωρώ πως ξεκινάμε να μετακινούμαστε προς τα εκεί.

Πρόκειται να είναι όμως πολύ δύσκολο. Πάνω από αυτό όμως είναι το γεγονός το μεγάλο πρόβλημα ότι οι Ιρανοί έχουν μια θα έλεγα τρομοκρατική οργάνωση στο Λίβανο τη Hezbollah η οποία παίρνει το μέρος του Assad, έχεις το πρόβλημα των Κούρδων στο βορά που θέλουν να αποκοπούν , πρόκειται για μια πραγματικά πολύ δύσκολη υπόθεση.

Και τώρα που βλέπω ότι κινούμαστε προς μια διεθνή διάσκεψη για τη Συρία, αλλά αυτό που βλέπω ως αδιανόητο είναι ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης συνασπισμού όπου θα κυβερνήσει τη Συρία.

Σε μια τέτοια περίπτωση πάντως η χώρα θα χάσει την συνοχή της το οποίο περικλείει επίσης προβλήματα καθώς έχεις περιοχές τις οποίες ελέγχουν τρομοκρατικές ομάδες όπως η Hezbollah στο νότο αλλά και ομάδες που ανήκουν στην al-Qaeda (σ.σ. εννοεί χωρίς να την κατονομάζει την al-Nursa). Οπότε αυτή είναι η περιγραφή του προβλήματος.

Αυτό που οι ΗΠΑ μπορούν να κάνουν τώρα… νομίζω ότι προσπαθήσαμε να κινηθούμε στην κατεύθυνση την οποία περιέγραψα αλλά πρέπει να καθορίσουμε ένα αποτέλεσμα.

Κανένας δεν ξέρει τι πραγματικά θέλουμε και τι πραγματικά μπορεί να επιτευχθεί. Και μέχρι να το κάνουμε αυτό και να πάρουμε μερικές ακόμη χώρες μαζί μας πρόκειται να είναι δύσκολο»
 
 
 
Read more »

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Κόπηκε αμέσως το αντιρατσιστικό!



Στο κενό οι κορώνες του Κουβέλη. Τέλος στα σχέδια Ρουπακιώτη Στην ενσωμάτωση των ελάχιστων κοινοτικών οδηγιών που μέχρι σήμερα δεν είχαν ενταχθεί στο εθνικό δίκαιο προχωρά ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου ο οποίος εξ΄ αρχής διαφώνησε με τη στάση του προκατόχου του Αντ. Ρουπακιώτη. Πλέον , ο Ρουπακιώτης αποτελεί «κακό παρελθόν» για το υπουργείο και τα σχέδια του Κουβέλη τα οποία είχε εν πολλοίς υιοθετήσει ο Βενιζέλος (σσ για να μην ξεχνιόμαστε) βρέθηκαν στον κάλαθο των αχρήστων.
 
 
Read more »

«Μέχρι και 5 εκατομμύρια τόνους φυσικού αερίου τον χρόνο θα μπορεί να εξάγει η Κύπρος»


Σε αποκαλυπτική συνέντευξη του Αμερικανικού κολοσσού στο ΡΙΚ, η Noble Energy, εκτιμά ότι η ανακάλυψη φυσικού αερίου στο οικόπεδο «Αφροδίτη» θα συμβάλλει σε ένα σταθερό μέλλον για την οικονομία της Κύπρου.

Η εταιρεία, η οποία απάντησε γραπτώς σε ερωτήσεις του δημοσιογράφου του ΡΙΚ, Γιώργου Αβραάμ, υπέδειξε ότι, εάν επιβεβαιωθεί το εύρος του κοιτάσματος, μία ιδέα για την εμπορευματοποίηση του οικοπέδου Αφροδίτη, θα ήταν η κατασκευή ενός τερματικού υγροποίησης στην ξηρά, σε περιοχή που υπέδειξε η Κυπριακή Δημοκρατία στο Βασιλικό, όπου υπάρχει χώρος για τουλάχιστον τρία τρένα υγροποίησης.

Μάλιστα, όπως διαβάζουμε στο Newsit Κύπρου, η εταιρεία έχει ήδη ολοκληρώσει μηχανολογική μελέτη για τον συγκεκριμένο χώρο και έχει διαπιστώσει την καταλληλότητά του, για ένα παγκοσμίου επιπέδου τερματικό υγροποίησης για εξαγωγές.

Τα αποτελέσματα από την γεώτρηση θα βοηθήσουν τη Noble Energy, να επιβεβαιώσει το εκτιμώμενο μέγεθός του κοιτάσματος και θα παράσχουν τις απαιτούμενες πληροφορίες για τα επόμενα στάδια ανάπτυξης, ενώ δεν αποκλείεται να κριθεί αναγκαία και η διενέργεια μίας δεύτερης επιβεβαιωτικής γεώτρησης.

Εκτός από την ικανοποίηση των ενεργειακών αναγκών της Κύπρου, η ανακάλυψη φυσικού αερίου, έχει τη δυνατότητα να υποστηρίξει εξαγωγές 5 εκατομμυρίων περίπου τόνων, υγροποιημένου φυσικού αερίου το χρόνο.

Η Noble, τονίζει ότι παραμένει δεσμευμένη σε συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία για να βοηθήσει να αναπτύξει ασφαλισμένα και υπεύθυνα τις πρόσφατα ανακαλυφθείσες πηγές φυσικού αερίου.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα εγκρίνει την αίτηση για άδεια εξασφάλισης επιπρόσθετου συνεργάτη στο τεμάχιο 12, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ήδη οι Κυπριακές αρχές έχουν δώσει έγκριση σε 5 εταιρείας για μελέτη των δεδομένων, ανάμεσα σε αυτές και η Αυστραλιανή εταιρεία Woodsite, η οποία συνεργάζεται με την Noble, για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου του Ισραήλ.

Σημαντική κρίνεται η δέσμευση του Αμερικανικού κολοσσού, προς την Κυπριακή Δημοκρατία, για πρόσληψη ντόπιων ταλαντούχων ατόμων, όπου με βάση τα δεδομένα της Κύπρου, εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν 8.000 θέσεις εργασίας.
Όπως αναφέρει η εταιρεία, για κάθε επιστημονική θέση στο τερματικό, θα δημιουργηθούν ακόμη 4 υποστηρικτικές.
 
 
Πηγή: http://www.pygmi.gr
Read more »

Κρίσιμη απόφαση για την Ελλάδα - Τι θα γίνει με τον αγωγό TAP


 
 
Του Χρήστου Καπούτση - Στο τέλος της εβδομάδας αναμένεται μια εξαιρετικά σημαντική απόφαση για τη χώρα μας. Την Παρασκευή 28 Ιουνίου, κατά πάσα πιθανότητα, θα αποφασιστεί, αν η Ελλάδα, θα είναι ενεργό μέλος του Ενεργειακού χάρτη της περιοχής μας. Πρόκειται για θέμα μείζονος σημασίας, που υπό κανονικές συνθήκες πολιτικής ομαλότητας, θα έπρεπε να μονοπωλούσε το ενδιαφέρον των Ελληνικών ΜΜΕ.

Η Κοινοπραξία που θα διαχειριστεί τα αποθέματα του Φυσικού Αερίου στην περιοχή του ΣΑΧ- ΝΤΕΝΙΖ 2 της ΚΑΣΠΙΑΣ στην περιοχή του Αζερμπαϊτζάν, θα αποφασίσει, αν η μεταφορά του Φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, θα γίνει από τον ελληνικού ενδιαφέροντος αγωγό ΤΑΡ ή από τον ανταγωνιστικό αγωγό ΝΑΜΠΟΥΚΟ west.

Ο Αγωγός ΤΑΡ έχει σχεδιαστεί να ξεκινήσει από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, τον μεθοριακό σταθμό των Κήπων, θα διασχίσει την Βόρεια Ελλάδα, θα διέλθει μέσω Αλβανίας, στη συνέχεια με υποθαλάσσιο αγωγό θα φτάσει στην Ιταλία και από κει , το αζέρικο φυσικό αέριο , θα διοχετεύεται στην Ευρώπη.
Βέβαια θα πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα: Πως εξασφαλίζει η χώρα μας ότι η Τουρκία, με οποιοδήποτε πρόσχημα, δεν θα διακόπτει τη ροή του φυσικού αερίου από την Κασπία προς την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση; Μήπως όμως, ο αγωγός ΤΑΡ εξελιχθεί και σε «αγωγό» στενότερης ελληνοτουρκικής συνεργασίας;
Ο ανταγωνιστικός αγωγός ΤΑΡ, είναι ο αγωγός ΝΑΜΠΟΥΚΟ west. Έχει σχεδιαστεί ναπαρακάμπτει την Ελλάδα και να φτάνει στην Ευρώπη, αφού θα διασχίσει τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία και την Τσεχία.
Η κρατική εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν Socar, μαζί με την BP, τη νορβηγική Statoil , τη Γερμανική ΕΟΝ και άλλες εταιρείες διαχειρίζονται το κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ 2, το οποίο εκτιμάται ότι περιέχει αποθέματα φυσικού αερίου της τάξης του 1 τρισ. κυβικών μέτρων.
Στην τελική απόφαση της Κοινοπραξίας των πολυεθνικών εταιρειών ευρω-ατλαντικών συμφερόντων, που διαχειρίζονται το φυσικό αέριο της περιοχής ΣΑΧ- ΝΤΕΝΙΖ 2 , βαρύνουσα είναι η άποψη του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν του ΙΛΧΑΜ ΑΛΙΕΦ και φυσικά, της αζέρικης εταιρείας Socar. Η εταιρεία αυτή, πρόσφατα απέκτησε τη ελληνική εταιρεία διαχείρισης φυσικού Αερίου τη ΔΕΣΦΑ. Βέβαια, η οικονομική προσφορά των αζέρων για την απόκτηση της ΔΕΣΦΑ, ήταν πολύ χαμηλότερη των προσδοκιών, που είχε η Ελληνική Κυβέρνηση. Πάντως, στελέχη της Κυβέρνησης εκτιμούν, ότι η αγορά της ΔΕΣΦΑ από την αζερική εταιρεία, είναι πρόκριμα, για την επιλογή του αγωγού ΤΑΡ.
Το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόυτερς (Reuters) παρουσίασε ανάλυση σύμφωνα με την οποία ο ΤΑΡ φαίνεται να επικρατεί του Nabucco. Η αγορά της ΔΕΣΦΑ από αζερικη εταιρία ενισχύει τα σχετικά επιχειρήματα.
Το Reuters υποστηρίζει ότι το σχέδιο για τον αγωγό TAP(Trans-Adriatic Pipeline) δείχνει να έχει μια ιδιαίτερη δυναμική, τέτοια που θα μπορούσε να οδηγήσει σε εγκατάλειψη τα σχέδια για την προτίμηση, που έδειχνε η Δύση επί πολλά έτη, για τον ανταγωνιστικό αγωγό Nabucco.
Σε λίγες μέρες, θα αποδειχτεί, πόσο η εξαγορά της ΔΕΣΦΑ από την αζέρικη εταιρεία και όχι μόνο, επηρέασε, την τελική επιλογή ή την απόρριψη του ΤΑΡ.

Η Κυβερνητική κρίση και ο ΤΑΡ

Είχαμε αυτές τις μέρες μια σοβαρή , αλλά τελικά μάλλον διαχειρίσιμη, Κυβερνητική κρίση. Η τρικομματική Κυβέρνηση, έγινε δικομματική, με επισφαλή όμως πλειοψηφία στη Βουλή. Είναι θετικό ότι αποφύγαμε τις εκλογές.
Ζητούμενο, παραμένει η εσωτερική πολιτική σταθερότητα, που στη σημερινή χρονική και διεθνοπολιτική συγκυρία, η πολιτική σταθερότητα είναι όρος sine qua non , δηλαδή αναγκαίος, όρος απαράβατος, ώστε η Ελλάδα να διεκδικήσει μια ισχυρή παρουσία και έναν διακριτό ρόλο στις κυοφορούμενες διεθνείς εξελίξεις στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή μας.

Η Κυβέρνηση θα πρέπει να διαχειριστεί , όχι μόνο δύσκολα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, αλλά και απειλητικές προκλήσεις , που προέρχονται από το ασταθές και συγκρουσιακό περιφερειακό περιβάλλον, με αιχμή τα θέματα ενέργειας . Και όσα σχετίζονται με την ενέργεια, όπως είναι, η αξιοποίηση κοιτασμάτων των υδρογονανθράκων και ηασφάλεια των αγωγών μεταφοράς των ενεργειακών πόρων (πετρέλαιο και φυσικό αέριο).

Αυτές τις ημέρες αυτές, βρίσκεται σε εξέλιξη , ένας διπλωματικός μαραθώνιος στις Βρυξέλες και στο Μπακού την Πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν. «Μήλον της έριδος», η απόφαση της Κοινοπραξίας του Σαχ Ντενίζ. Ποιος θα επιλεγεί; Ο Αγωγός ΤΑΡ ή ο αγωγός ΝΑΜΠΟΥΚΟ west. Πρόκειται για ένα πολύ σκληρό διπλωματικό- ενεργειακό παρασκήνιο, αφού συγκρούονται τεράστια οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα ισχυρών κρατών και πολυεθνικών, που είναι Κολοσσοί στον τομέα της Ενέργειας.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του Reuters , τα συμφέροντα του Αζερμπαϊτζάν εξυπηρετούνται καλύτερα από τον TAP, αφού παρά τον ακραιφνώς «φιλοδυτικό» προσανατολισμό του Nabucco που ευθυγραμμίζεται με την γενικότερη στάση του Μπακού, οι Αζέροι δεν έχουν κανένα συμφέρον να διαρρήξουν τις σχέσεις τους με τη Ρωσία. Ο Nabucco είναι ευθεώς ανταγωνιστικός με τον ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου South Stream. Η «έγνοια» των Αζέρων να μην προκαλέσουν τους Ρώσους είναι απόλυτα δικαιολογημένη. Η σύγκρουση για το Ναγκόρνο Καραμπάχ του Αζερμπαϊτζάν με την Αρμενία, όπου σταθμεύουν ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις , είναι ένα μόνο από τα θέματα που απασχολούν την Κυβέρνηση του Μπακού.

Ιδιαίτερα θετική εξέλιξη

Η επιλογή του αγωγού ΤΑΡ, αναμφίβολα, θα είναι μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη για την Ελλάδα, διότι θα συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη, στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην αναβάθμιση της γεωστρατηγικής θέσης της Χώρας μας.
Συνεπώς, μια παρατεταμένη Κυβερνητική Κρίση τώρα στην Ελλάδα, πιθανότατα θα έχει αρνητική επιρροή και στην απόφαση, για την επιλογή του αγωγού μεταφοράς του αζέρικου Φυσικού Αερίου στην Ευρώπη.
Και αυτό γιατί: Διότι, το πακέτο της επιλογής του ενός ή του άλλου αγωγού, περιλαμβάνει, εκτός από την οικονομική διάσταση και δύο ακόμη βασικές παραμέτρους προς αξιολόγηση, που αφορούν, την ασφάλεια των αγωγών και την πολιτική σταθερότητα, από τις χώρες διέλευσης των αγωγών μεταφοράς ενέργειας. Η πολιτική αστάθεια έχει, αρνητικό πρόσημο στην αξιολόγηση.
Ωστόσο έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον να σημειώσουμε ότι: Η επιλογή του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ ή του ΝΑΜΠΟΥΚΟ, αποτελεί και βήμα ενεργειακής απεξάρτησης της Ε.Ε. από τη Ρωσία. Είναι η πολιτική, που προωθεί αμερικανική διπλωματία, καθώς οι αμερικανοί επιδιώκουν η τροφοδοσία της Ευρώπης με πετρέλαιο και φυσικό αέριο, να μη γίνεται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από τις ενεργειακές πηγές της Ρωσίας. Ειδικά, για την επιλογή του αγωγού, οι αμερικανοί, επισήμως τουλάχιστον, έχουν ΟΥΔΕΤΕΡΗ στάση.

Ο ρωσικός αγωγός "South Stream"

Φυσικά, τα διαθέσιμα αποθέματα σε φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν, είναι ελάχιστο υποπολλαπλάσιο, των αντίστοιχων ρωσικών αποθεμάτων , και αυτό έχει αυτοτελή πολιτική και οικονομική αξία και αξιολογείται αναλόγως από την Ε.Ε. Εκτιμάται ότι τα αποθέματα του Σαχ Ντενίζ-2 του Αζερμπαϊτζάν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της Ευρώπης σε φυσικό αέριο για 12-15 το πολύ χρόνια, ενώ το φυσικό αέριο της Ρωσίας για 200 χρόνια!!

Πάντως, ο Γενικός διευθυντής του ρωσικού Ιδρύματος Εθνικής Ενεργειακής Ασφάλειας, Κωνσταντίν Σίμονοφ, σχολιάζοντας την κατασκευή των αγωγών ΤΑΡ και Nabucco , σε συνέντευξη τύπου είπε: «Η επιλογή αυτή εξετάζεται από την ΕΕ ως μία από τις προτεραιότητές της. Ωστόσο, κανένα από τα ευρωπαϊκά σχέδια μεταφοράς φυσικού αερίου ούτε ο TAP, ούτε ο γνωστός "Nabucco" ούτε ο εντελώς γελοίος "White Stream", από τη Γεωργία προς την Ευρώπη, δεν θα καταφέρουν να ανταγωνιστούν το δικό μας "South Stream". Για έναν απλό λόγο: όλοι αυτοί οι αγωγοί, χωρίς εξαίρεση, στοχεύουν στη μοναδική πηγή φυσικού αερίου που βρίσκεται στο Αζερμπαϊτζάν! Για να είμαστε πιο ακριβείς, στοχεύουν το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ-2, η κατασκευή του οποίου αναμενόταν να ολοκληρωθεί το 2017, ενώ στην πραγματικότητα η εξόρυξη φυσικού αερίου θα ξεκινήσει περίπου το 2019-20. Μάλιστα, η χωρητικότητά του θα είναι 16 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως, εκ των οποίων τα 6 δισ. προορίζονται για την Τουρκία και μόνο τα 10 δισ. θα κατευθυνθούν στην ευρωπαϊκή αγορά. Λοιπόν, μοιάζει ο αγωγός αυτός να είναι ανταγωνιστικός του ρωσικού "South Stream", που έχει χωρητικότητα 65 δισ. κυβικά μέτρα και όλα προορίζονται για την Ευρωπαϊκή Ένωση;» .
 
Read more »

Ελληνο-ορθόδοξο κόμμα με ισχυρή παρουσία στην Μέση Ανατολή


Οι Ελληνογενείς του Λιβάνου ίδρυσαν ελληνο-ορθόδοξο κόμμα με ισχυρή παρουσία στην Μέση Ανατολή. Το μήνυμα του αρχηγού του είναι: «Για να χτίσουμε την ψυχή μας και την Ελληνική ψυχή, πρέπει να κοιτάξουμε και στην ανατολή, όχι μόνο στην δύση». Εάν οι κυβερνώντες εκμεταλλεύονταν την εμβέλεια του Ελληνισμού, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά…

Διαβάστε την είδηση από τα parapolitika:

Το Levant Party (Ελληνικά: Κόμμα της Εγγύς Ανατολής, Αράβικα: Mashreq Party) ξεκίνησε την δημιουργία του ως ένα γκρουπ νέων ανθρώπων με όραμα ένα καλύτερο αύριο.

Μόλις το 2012 αναγνωρίστηκε από την Κυβέρνηση του Λιβάνου και πλέον είναι και επίσημα καταχωρημένο κόμμα. Στο Λίβανο δια του συντάγματος οι Ελληνορθόδοξοι δικαιούνται 14 θέσεις στη Βουλή.

Μέχρι σήμερα αυτές οι θέσεις καλύπτονταν από Ελληνορθόδοξους μέσω διαφόρων κομμάτων που συνήθως δεν αντιπροσωπεύει τα συμφέροντα της Ελληνορθόδοξης κοινότητας.

Αυτό γέννησε και την ανάγκη για ένα τέτοιο κόμμα. Όλες οι πληθυσμιακές ομάδες που αποτελούν το Λίβανο έχουν δικό τους κόμμα, όπως ακόμα και δικό τους τηλεοπτικό δίκτυο.

Τώρα πολλοί πολιτικοί και άλλοι Ελληνορθόδοξοι δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για να ενταχθούν στο νέο κόμμα από όλες τις μεριές της χώρας.

Εντύπωση προκαλεί ή ευρεία αποδοχή όλων των κομμάτων, πραγματοποιώντας συναντήσεις, όπως το ίδιο ισχύει και με τους πρέσβεις διαφόρων χωρών.

Μάλιστα ένας από τους κορυφαίους δημοσιογράφους του Λιβάνου από την εφημερίδα Αl-Αkhbar έγραψε ότι αυτό είναι το μοναδικό Ορθόδοξο Κόμμα που η Ρωσία μπορεί να βασίζεται στη Μέση Ανατολή.

Αυτό φαίνεται να επιβεβαιώνεται και απο την επίσκεψη στο Λίβανο του Ρώσου υφυπουργού Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ απεσταλμένου του Πούτιν για παράδοση επιστολής υποστήριξης προς τον Πρόεδρο του Λιβάνου από τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, όπου συναντήθηκε επίσης και με τον Rodrigue Khoury του Βυζαντινού Κόμματος Εγγύς Ανατολή.

Το κόμμα έχει δικαίωμα να λάβει μέρος στις επόμενες εκλογές εφόσον το επιθυμεί και που πιθανότατα αν έχει καταφέρει να προετοιμαστεί μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα, θα λάβει μέρος.

Η δημοτικότητα ανεβαίνει συνέχεια με τον κόσμο να αγκαλιάζει αυτή την προσπάθεια, όπως επίσης την ίδια στάση έχουν και τα τηλεοπτικά κανάλια του Λιβάνου.

Για να περάσουμε λοιπόν στο θέμα και να δούμε τι είπε στο Olympia ο ίδιος ο αρχηγός του πρώτου Βυζαντινού και Ορθόδοξου κόμματος στη Μέση Ανατολή. Η συνέντευξη εδώ
 
Πηγή: http://www.pygmi.gr
Read more »

Σε κομβικό σημείο οι παγκόσμιες εξελίξεις


Στην Ελλάδα η κυβέρνηση «άλλαξε» με τα προβλήματα όμως να παραμένουν και τον λαό αποπροσανατολισμένο από τις διεθνείς εξελίξεις, οι οποίες θα επηρεάσουν την τύχη του πλανήτη. Δεν μπορεί να χαρακτηριστεί τυχαία η έντονη κινητικότητα σε παγκόσμιο επίπεδο τον τελευταίο καιρό, με κερασάκι στην τούρτα την δήλωση Ομπάμα στο Βερολίνο, ότι δηλαδή «δεν υπάρχουν πλέον έθνη, παρά είμαστε όλοι πολίτες του κόσμου».
Η απόφαση φαίνεται ότι ελήφθη και προχωράμε κανονικά για το παγκόσμιο κράτος προς αντιμετώπιση υποτίθεται της παγκόσμιας πείνας, του ρατσισμού αλλά πάνω απ’ όλα της ρύπανσης του περιβάλλοντος. Οι καταστάσεις έχουν φθάσει σε κομβικό σημείο και μένει ένα μόνο εμπόδιο για την δυτικότροπη παγκόσμια διαπλοκή, η οποία από το Βερολίνο έστειλε μέσω Ομπάμα μήνυμα συσπείρωσης για όλα εκείνα τα συμφέροντα που εμπλέκονται στην προοπτική της παγκοσμιοποίησης.
Ο δρόμος για το παγκόσμιο πολίτευμα περνά μέσα από την Ρωσία. Η «Αρκούδα» δέχεται τον τελευταίο καιρό ασφυκτικές πιέσεις να υποχωρήσει στα κομβικής σημασίας θέματα-βήματα για την δημιουργία της παγκόσμια κυβέρνησης. Δεν είναι τυχαίο το ανέβασμα των τόνων που επιχειρεί τον τελευταίο καιρό η Ουάσινγκτον σε σχέση με την Συρία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η απόφαση της Δύσης να τροφοδοτήσει και επίσημα με όπλα τους ισλαμιστές.
Ωστόσο, ένα παγκόσμιο κέντρο εξουσίας για να λειτουργήσει σωστά, χρειάζεται να θέσει υπό τον έλεγχό του όλο τον πλούτο του κόσμου και εκεί είναι το σημαντικότερο σημείο που αντιδράει η Ρωσία με τα τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου και όχι μόνο. Ο Πούτιν μέσω επιχειρηματικών συναλλαγών κέρδιζε, ας το πούμε, χρόνο στις πιέσεις των παγκοσμιοποιητών για έλεγχο του ρωσικού πλούτου από τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες του πλανήτη (θυμηθείτε εδώ τι έγραφα).
Τώρα τα πράγματα δυσκολεύουν για το Κρεμλίνο και μένει να δούμε πως θα αντιδράσει η Ρωσία, η οποία συνήθως νιώθοντας «στριμωγμένη» βγάζει νύχια, όπως επίσης είχατε διαβάσει σε παλιότερο άρθρο μου. Θα συμβιβαστεί η Μόσχα με τον ρου των γεγονότων ή θα ξεσπάσει γενική σύρραξη με την Ρωσία να αντιστέκεται στην προσπάθεια μονοπώλησης της παγκόσμιας εξουσίας;
Από την στιγμή της σύγκλισης των G20 τον Φεβρουάριο στην Μόσχα, είδαμε και είδατε πολλά και απ’ ότι φαίνεται θα δούμε περισσότερα από εδώ και πέρα, αφού σε πολιτικό-οικονομικό επίπεδο τα πράγματα σαν να ξεκαθαρίζουν. Μένει να δούμε και τι θα πράξει το Βερολίνο, το οποίο δείχνει να ανεβάζει κι αυτό τους τόνους απέναντι στην Μόσχα, μολονότι συνεργάζονται σε πολλούς τομείς. Βέβαια άλλο οικονομία και άλλο σύγκρουση, όπου η Γερμανία εξαρτάται στρατιωτικά από το ΝΑΤΟ.
Η Ελλάδα κανονικά θα έπρεπε να έχει οργανώσει εδώ και καιρό την διπλωματία της, μελετώντας προσεκτικά τις παρούσες συνθήκες και αφήνοντας κατά μέρος τις διεθνιστικές παρακρούσεις μερικών, καθόσον στην πολιτική μετρούν μόνο τα συμφέροντα και τίποτα άλλο. Ο τόπος μας θα ξυπνήσει απότομα, αλλά ίσως τότε αντιληφθούμε τι μετράει περισσότερο από τα λεφτά και την προσωπική καλοπέραση…

Κίμων Γεωργακάκης, Πολιτικός Επιστήμων
 
Πηγή: http://www.pygmi.gr
Read more »

Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Το σχέδιο του αγωγού φυσικού αερίου South Stream. H Eλλάδα ήταν μέσα. Γιατί βγήκε;

Read more »

Η Ευρώπη πρόδωσε τον Θεό και πρόδωσε και όλους τους άλλους λαούς



Σ’ όλα υπάρχει ένα τέλος, εκτός από το έλεος του Θεού. Αυτό αποδεικνύεται και από την ιστορία του λαού του Ισραήλ.

1
Και το βάθος της θάλασσας μπορεί να μετρήσει κανείς, τον πόνο όμως του Θεού για τους ανθρώπους είναι αδύνατο να τον μετρήσει. Ο πόνος του Θεού για τους ανθρώπους φάνηκε στον ιδρώτα που έσταζε από το μέτωπο του Χριστού, στον κήπο της Γεθσημανή.

Ο Θεός περιμένει και περιμένει. Τι περιμένει ο Θεός;

Ο Θεός δεν περιμένει πως ένας άνθρωπος θα δείξει το σωστό δρόμο στους λαούς, ούτε περιμένει πως ένας άνθρωπος θα δώσει στους λαούς εντολές για να υπακούσουν και να σωθούν. Δεν το περιμένει ο Θεός αυτό, επειδή αυτό ήδη έγινε. Ο Μεσσίας ήρθε, έδειξε το δρόμο και έδωσε το νόμο. Άλλον Μεσσία δεν μπορούν να περιμένουν οι λαοί.

Ο Θεός δεν περιμένει ούτε δεύτερο Μεσσία, ούτε κάποιον ιδιοφυή κυβερνήτη ή στρατηγό ή σοφό άνθρωπο. Όλα αυτά έγιναν και δεν μπορούν να παίξουν κανένα σημαντικό ρόλο στην ευτυχία του ανθρώπινου γένους.

Ο Θεός στην εποχή μας περιμένει ένα λαό, όχι έναν άνθρωπο, αλλά ένα ολόκληρο λαό, ο οποίος με όλη τη καρδιά του θα παραδώσει τον εαυτό του στον Κύριο και θα ζει για Αυτόν. Δεν περιμένει ο Θεός έναν άνθρωπο ψηλό σαν την οροσειρά των Ιμαλαΐων, να οδηγήσει και να σώσει την ανθρωπότητα.

Ο Θεός περιμένει ένα λαό, ο οποίος θα σταθεί ενώπιόν του με ταπεινοφροσύνη, σαν τη μυρμηγκοφωλιά μπροστά στον άνθρωπο.

Ο Θεός περιμένει ένα λαό που θα προσφέρει στους άλλους λαούς την αγάπη του, το φως της αλήθειας και θα αποτελέσει παράδειγμα καθαρότητας.

Οι λαοί, στην εποχή μας, μιμούνται το παράδειγμα των λαών της Ευρώπης.

Η Ευρώπη πρόδωσε τον Θεό και πρόδωσε και όλους τους άλλους λαούς. Απογοητεύτηκαν όλοι οι λαοί πολύ από την Ευρώπη.

Ο λαός μας, άραγε, θα ήθελε να ανταποκριθεί στην υπομονή του Θεού; Ο Άγιος προφήτης Ησαΐας έγραψε:Είδον τον Κύριον καθήμενον επί Θρόνου υψηλού και επηρμένου, και πλήρης ο οίκος της δόξης αυτού, να του φωνάζει: Τίνα αποστείλω, και τις πορεύσεται προς τον λαόν τούτον; Και απάντησε ο Ησαΐας: Ιδού εγώ ειμί· απόστειλόν με (Ήσ. 6, 1, 8).

Στο Θεό σήμερα χρειάζεται όχι ένας άνθρωπος, αλλά ένας λαός. Ο Θεός πάλι θέτει την ίδια ερώτηση: Ποιόν να στείλω, ποιος θα πορευτεί;…

Πηγή: http://www.pentapostagma.gr
Read more »

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΡΩΣΙΑΣ- ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗΣ ΒΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΦΟ

1Μόσχα και Λευκωσία είναι έτοιμες να υπογράψουν συμφωνία που δίνει το δικαίωμα στη Ρωσία να χρησιμοποιεί ως αεροπορική βάση το αεροδρόμιο της Πάφου, «Ανδρέας Παπανδρέου», ανακοίνωσε ο υπουργός εξωτερικών της Κύπρο, Ιωάννης Κασουλίδης, μετά τη συνομιλία του με το ρώσο ομόλογο του, Σεργκέι Λαβρόφ, κατά το Διεθνές Οικονομικό Συνέδριο στην Αγία Πετρούπολη.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας δέχτηκε πρόσκληση να επισκεφτεί τη Μεγαλόνησο και επιβεβαίωσε ότι θα υποστηρίξει με κάθε τρόπο την επίλυση του κυπριακού ζητήματος.

Ήδη η Ρωσία μπορεί να μεταφέρει τα πολεμικά της πλοία στο λιμάνι της Λεμεσού και η συνεργασία των δύο χωρών ενισχύεται ακόμη περισσότερο με τις συζητήσεις για την πολεμική αεροπορική βάση.

Κατά την επόμενη επίσκεψη του Προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη, στην Μόσχα. αναμένεται η υπογραφή συνολικά τριών συμφωνιών


Read more »

Η ΘΑΥΜΑΣΤΗ ΜΕΤΑΣΤΡΟΦΗ ΕΝΟΣ ΑΘΕΟΥ


Πριν από χρόνια, όταν ήμουν εφημέριος στον ιερό Ναό του Αγίου Βασιλείου Πειραιώς, μ’ έκάλεσαν να εξομολογήσω εκτάκτως, κατόπιν δικής του επιθυμίας, ένα νέο άνδρα, 42 ετών, του οποίου το όνομα, ήτο Ξενοφών.

Όταν πήγα, ήταν σε κακή κατάστασι. Ο καρκίνος με τις ραγδαίες μεταστάσεις τον είχε προσβάλλει και στο κεφάλι. Οι μέρες του μετρημένες. Ήταν μόνος στον θάλαμο, το διπλανό κρεββάτι ήταν άδειο, κι έτσι βρεθήκαμε μόνοι μας. Και μου είπε τα έξης, για το πως πίστεψε, αφού υπήρξε, όπως το τόνισε, «σκληρός άθεος» και άπιστος.

«Ήλθα έδώ πριν άπό 35 περίπου μέρες, σαυτό το δωμάτιο των δύο κλινών. Δίπλα μου ήταν ήδη κάποιος άλλος άρρωστος, μεγάλος στην ηλικία, 80 περίπου ετών. Αυτός ο άρρωστος, πάτερ μου, παρά τους φοβερούς πόνους που είχε στα κόκκαλα -εκεί τον είχε προσβάλει ο καρκίνος- συνεχώς αναφωνούσε «Δόξα Σοι, ο Θεός! Δόξα Σοι, ο Θεός!…»Στη συνέχεια έλεγε και πολλές άλλες προσευχές, που εγώ ο ανεκκλησίαστος και άθεος τις άκουγα για πρώτη φορά.Κι όμως, πολλές φορές μετά από τις προσευχές του ηρεμούσε -κι εγώ δεν ξέρω με ποιόν τρόπο- και τον έπαιρνε γλυκύτατος ύπνος. «Υστερα από δυό-τρεις ώρες ξυπνούσε από τους αφόρητους πόνους, για να ξαναρχίση και πάλιν «το Χριστέ μου, Σ’ ευχαριστώ! Δόξα στο όνομά Σου!…Δόξα Σοι, ο Θεός!…Δόξα Σοι, ο Θεός!…»

Εγώ μούγκριζα άπό τους πόνους, κι αυτός ο συνασθενής μου, με τους αφόρητους πόνους, δοξολογούσε τον Θεό.’ Εγώ βλαστημούσα τον Χριστό και την Παναγία, κι αυτός μακάριζε τον Θεό. Τον ευχαριστούσε για τον καρκίνο που του έδωσε και τους πόνους που είχε. Τότε εγώ αγανακτούσα όχι μόνο από τους πόνους τους φρικτούς που είχα, άλλα και γιατί έβλεπα αυτόν, τον συνασθενή μου, να δοξολογή συνεχώς τον Θεό. Αυτός έπαιρνε σχεδόν κάθε μέρα «την Θεία Μεταλαβιά» κι έγώ ο άθλιος ξερνούσα άπό αηδία.

- Σκάσε, επί τέλους, σκάσε επί τέλους να λες συνεχώς «Δόξα Σοι, ο Θεός»! Δεν βλέπεις πως Αυτός ο Θεός, που εσύ Τον δοξολογείς, Αυτός μας βασανίζει τόσο σκληρά; Θεός είναι αυτός; Δεν υπάρχει.»Οχι! δεν υπάρχει…

Και αυτός με γλυκύτητα απαντούσε:
‘Υπάρχει, παιδί μου, υπάρχει και είναι στοργικός Πατέρας, διότι με την αρρώστια και τους πόνους μας καθαρίζει από τις πολλές μας αμαρτίες. «Οπως αν ασχολιόσουν με καμμιά σκληρή δουλειά, όπου τα ρούχα σου και το σώμα σου θα βρωμούσαν κυριολεκτικώς, θα χρειαζόσουν μία σκληρή βούρτσα για να καθαριστής καλά, κι εσύ και το σώμα σου και τα ρούχα σου, κατά τον ίδιο τρόπο και ο Θεός χρησιμοποιεί την αρρώστια σαν ευεργετικό καθαρισμό της ψυχής, για να την προετοιμάση για τη Βασιλεία των ουρανών.

Οι απαντήσεις του μ’ εκνεύριζαν ακόμη περισσότερο και βλαστημούσα θεούς και δαίμονες. Δυστυχώς οι αντιδράσεις μου ήσαν αρνητικές, με το να φωνάζω:

-Δεν υπάρχει Θεός.,.Δεν πιστεύω σε τίποτα…Ούτε στον Θεό ούτε ο αυτά τα «κολοκύθια» που μου λες περί Βασιλείας του Θεού σου…Θυμάμαι τις τελευταίες του λέξεις:

-Περίμενε και θα δης με τα μάτια σου πως χωρίζεται η ψυχή απ’ το σώμα ενός χριστιανού που πιστεύει. Είμαι αμαρτωλός, αλλά το έλεός Του θα με σώση. Περίμενε, θα δης και θα πιστέψεις!

Και η μέρα αυτή έφθασε. Από το νοσοκομείο θέλησαν να βάλουν ένα «παραβάν», όπως ήταν καθήκον τους, αλλά έγώ διαμαρτυρήθηκα. Τους είπα «όχι, γιατί θέλω να δω πως αυτός ο γέρος θα πεθάνει!!!».

Τον έβλεπα λοιπόν να δοξολογή συνεχώς τον Θεό. Πότε έλεγε κάποια «Χαίρε» για την Παναγία, που αργότερα έμαθα ότι λέγονται «Χαιρετισμοί». Κατόπιν σιγοέψαλλε το «Θεοτόκε Παρθένε», το «Άπό των πολλών μου αμαρτιών…», το «Άξιον έστι», κάνοντας συγχρόνως και πολλές φορές το σημείο του σταυρού.

Σήκωσε κάποια στιγμή τα χέρια του και είπε: «Καλώς τον Άγγελό μου! Σ’ ευχαριστώ, που ήλθες με τόση λαμπρά συνοδεία να παραλάβεις την ψυχή μου. Σ’ ευχαριστώ!… Σ ευχαριστώ!…» Ανασηκώθηκε λίγο, ξανασήκωσε τα χέρια του ψηλά, έκαμε το σημείο του σταυρού, σταύρωσε τα χεράκια του στο στήθος του και εκοιμήθη!

Ξαφνικά το δωμάτιο πλημμύρισε άπό φως, λες και μπήκαν μέσα δέκα ήλιοι και περισσότεροι, τόσο πολύ φωτίστηκε το δωμάτιο! Ναι, εγώ ο άπιστος, ο άθεος, ο υλιστής, ο «ξιπασμένος», ομολογώ ότι όχι μόνον έλαμψε το δωμάτιο άλλα και μια ωραιότατη μυρωδιά απλώθηκε σ’αύτό, ακόμη και σε ολόκληρο τον διάδρομο, και μάλιστα όσοι ήσαν ξυπνητοί και μπορούσαν, έτρεχαν εδώ κι εκεί, για να διαπιστώσουν άπό που ήρχετο η παράξενη αυτή μυρωδιά.

«Ετσι, πάτερ μου, πίστεψα, γι’ αυτό και φώναξα για Εξομολόγο ύστερα άπό τρεις ημέρες. Την άλλη μέρα όμως, τα βαλα με τους δικούς μου, την μάνα μου και τον πατέρα μου, ύστερα με τα δύο μεγαλύτερα αδέλφια μου, με τη γυναίκα μου, με τους συγγενείς και τους φίλους, και τους φώναζα και τους έλεγα:

- Γιατί δεν μου μιλήσατε ποτέ για τον Θεό, την Παναγία και τους Αγίους; Γιατί δεν με οδηγήσατε ποτέ στην ‘Εκκλησία; Γιατί δεν μου είπατε ότι υπάρχει Θεός και υπάρχει και θάνατος και κάποτε αυτη η ψυχή θα χωρισθή από το σώμα για να δώση τον λόγο της; Γιατί με σπρώξατε με την συμπεριφορά σας στην αθεΐα και στον μαρξισμό; ‘ Εσείς με μάθατε να βλαστημώ, να κλέβω, να απατώ, να θυμώνω, να πεισμώνω, να λέω χιλιάδες ψέματα, να αδικώ, να πορνεύω…

Εσείς με μάθατε να είμαι πονηρός, καχύποπτος, ζηλιάρης, λαίμαργος, φιλάργυρος και κακός. Γιατί δεν μου διδάξατε την αρετή; Γιατί δεν μου διδάξατε την αγάπη; Γιατί δεν μου μιλήσατε ποτέ για τον Χριστό; Γιατί;… Άπό αυτή τη στιγμή μέχρι που να πεθάνω, θα μου μιλάτε μόνο για τον Θεό, τον Χριστό, την Παναγία, τους Αγγέλους, τους Αγίους. Για τίποτε άλλο.

Ηρχοντο οι δικοί μου, οι συγγενείς, φίλοι, γνωστοί, και τους ρωτούσα τον καθένα χωριστά η όλους μαζί:
- «Εχετε να μου πείτε κάτι σημαντικό για τον Θεό; διότι Αυτόν θα συναντήσω! Λέγετε…..’Εαν δεν ξέρετε, να μάθετε. Οι μέρες περνάνε κι εγώ θα φύγω.

Και σ’ ένα – δυό επισκέπτες:
- Αν δεν ξέρης η αν δεν πιστεύης, να φύγης!…
Τώρα πιστεύω με όλη μου την καρδιά, και θέλω να εξομολογηθώ όλες τις αμαρτίες μου από μικρό παιδί…»

Ήτο σταθερός και αμείλικτος με το παλαιό εαυτό του ο Ξενοφών. Και το έλεος του Θεού ήταν μεγάλο, πολύ μεγάλο!’ Εξομολογήθηκε με ειλικρίνεια, κοινώνησε δυό-τρεις φορές και υστέρα από πάλη μερικών ημερών με τον καρκίνο, έφυγε εν πλήρη μετάνοια, με ζέουσα την πίστι, ειρηνικά, οσιακά, δοξολογώντας κι’ αυτός τον Θεό

Read more »

ΟΛΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ



Η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης θα πραγματοποιηθεί  το πρωί της Τρίτης

Πρωθυπουργός : Αντώνης Σαμάρας
Αντιπρόεδρος : Ευάγγελος Βενιζέλος

Υπουργείο Οικονομικών: Γιάννης Στουρνάρας
Αναπληρωτής: Χρήστος Σταϊκούρας
Υφυπουργός: Γιώργος Μαυραγάνης

Υπουργείο Εξωτερικών: Ευάγγελος Βενιζέλος
Υφυπουργός: Δημήτρης Κούρκουλας
Υφυπουργός Απόδημου Ελληνισμού: Άκης Γεροντόπουλος

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας: Δημήτρης Αβραμόπουλος
Αναπληρωτής: Φώφη Γεννηματά
Υφυπουργός: Αθανάσιος Δαβάκης

Υπουργείο Εσωτερικών: Γιάννης Μιχελάκης
Αναπληρωτής: Λεωνίδας Γρηγοράκος

Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης: Κυριάκος Μητσοτάκης
Αναπληρωτής: Εύη Χριστοφιλοπούλου

Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας: Κωστής Χατζηδάκης
Υφυπουργός: Αθανάσιος Σκορδάς
Υφυπουργός: Νότης Μηταράκης

Υπουργείο Μεταφορών, Υποδομών: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Υφυπουργός: Μιχάλης Παπαδόπουλος

Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων: Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος
Υφυπουργός: Κώστας Γκιουλέκας
Υφυπουργός: Συμεών Κεδίκογλου

Υπουργείο Πολιτισμού: Πάνος Παναγιωτόπουλος
Υφυπουργός Αθλητισμού: Γιάννης Ανδριανός

Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής: Ιωάννης Μανιάτης
Αναπληρωτής: Σταύρος Καλαφάτης
Υφυπουργός: Ασημάκης Παπαγεωργίου

Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας: Γιάννης Βρούτσης
Υφυπουργός : Βασίλης Κεγκέρογλου

Υπουργείο Υγείας: Άδωνις Γεωργιάδης
Αναπληρωτής: Αντώνης Μπέζας
Υφυπουργός: Σοφία Βούλτεψη

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: Αθανάσιος Τσαυτάρης
Αναπληρωτής: Μάξιμος Χαρακόπουλος

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Χαράλαμπος Αθανασίου

Υπουργείο Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη : Νίκος Δένδιας

Υπουργείο Τουρισμού: Όλγα Κεφαλογιάννη

Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου: Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης

Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης: Θόδωρος Καράογλου

Υπουργός Επικρατείας: Δημήτρης Σταμάτης

Κυβερνητικός εκπρόσωπος: Σίμος Κεδίκογλου

Υφυπουργός δημόσιας τηλεόρασης: Παντελής Καψής 
 
 
Read more »

Μέσω Τουρκίας πανε να περάσουν το Κυπριακό αέριο οι ανανιστές!


Λευκωσία: Συντηρείται σε διάφορα επίπεδα και από πολλές χώρες το σενάριο για μεταφορά του φυσικού αερίου με αγωγούς μέσω Τουρκίας ενώ στο παρασκήνιο το ζήτημα της ενέργειας περιλαμβάνεται στις ασκήσεις επί χάρτου που αφορούν το Κυπριακό. Τα σενάρια, όπως πληροφορούμαστε, διαφοροποιούνται καθώς γίνεται λόγος για κατασκευή τερματικού αλλά και μεταφορά με αγωγούς του αερίου μέσω Τουρκίας.

Αυτή η νέα προσέγγιση θα επηρεάσει σημαντικά και τους σχεδιασμούς για το Κυπριακό καθώς φαίνεται ότι λόγω των εξελίξεων που θα υπάρξουν στο θέμα της ενέργειας αναμένεται να επισπευσθούν και οι κινήσεις στο Κυπριακό, όπως και οι πιέσεις. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, κινούνται τόσο προς την Άγκυρα όσο και προς τη Λευκωσία, ώστε να «αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που θα παρουσιασθούν» με την εξόρυξη του φυσικού αερίου στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ. 
 
Οι Αμερικανοί, όπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, υποδεικνύουν πως η Λευκωσία δεν θα πρέπει να αποκλείει την επιλογή να περάσει το φυσικό αέριο με αγωγούς μέσω Τουρκίας, ανεξαρτήτως με την κατασκευή του τερματικού. Αυτό προβάλλεται και από άλλες χώρες, ακόμη και πολύ φιλικές, υποδεικνύοντας πως στους σχεδιασμούς θα πρέπει να ληφθούν υπόψη δυο βασικοί παράγοντες, η Τουρκία αλλά και οι Τουρκοκύπριοι. Για τους τελευταίους εγείρεται το θέμα των εσόδων και της συγκρότησης ενός ειδικού ταμείου. Πάντως, από αμερικανικής πλευράς, αντιλαμβάνονται πως για να υπάρξει οποιοδήποτε βήμα στο θέμα της μεταφοράς του φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας πρέπει να λυθεί πρώτα το Κυπριακό. Γι’ αυτό στρέφονται και προς την κατεύθυνση της Άγκυρας υποδεικνύοντας πως ενδέχεται «να ανακαλυφθούν πολλές ποσότητες αερίου και πως θα ωφεληθεί και η Τουρκία». 
 
Τόσο οι ΗΠΑ όπως κι άλλες χώρες αναφέρουν προς Τούρκους αξιωματούχους πως «η Λευκωσία προχωρεί με το θέμα του τερματικού σταθμού» και πως θα πρέπει να κάνει κινήσεις. Είναι σαφές πως με βάση το νέο σενάριο που εξετάζεται και ο τερματικός σταθμός μπορεί να γίνει αλλά ταυτόχρονα και παράλληλα να μεταφέρεται αέριο με αγωγούς μέσω Τουρκίας. Μάλιστα γίνεται λόγος για αγωγούς που θα περνούν από την Κύπρο (ξηρά και θάλασσα) και θα επεκτείνονται προς την Τουρκία. «Οι ποσότητες στο Αφροδίτη και το Λεβιάθαν είναι αρκετές για να εφαρμοσθούν ταυτόχρονα και οι δυο επιλογές», αναφέρουν ειδικοί που ασχολούνται τεχνικά με το θέμα. Ασφαλώς για να προωθηθεί αυτό το σενάριο προϋποθέτει λύση του Κυπριακού, γι’ αυτό και οι επόμενοι μήνες κρίνονται ως καθοριστικοί για τις κινήσεις που θα γίνουν προς την κατεύθυνση της επίτευξης συμφωνίας. 
 
Ενδιαφέρον, πάντως, έχει το γεγονός ότι την ερχόμενη Τετάρτη στην υπογραφή του μνημονίου συναντίληψης με τρεις εταιρείες, για την κατασκευή τερματικού σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου, θα είναι και δυο πρέσβεις. Οι πρεσβευτές των ΗΠΑ και του Ισραήλ καθώς εταιρείες των χωρών τους εμπλέκονται στη διαδικασία. Αυτό στέλνει, κυρίως σε ό,τι αφορά στον Αμερικανό και πολιτικό μήνυμα. Όπως είναι γνωστό, η υπογραφή μνημονίου για τον τερματικό σταθμό υγροποίησης θα γίνει με τις εταιρείες Noble Energy International Ltd, Delek Drilling Limited Partnership και Avner Oil Exploration Limited Partnership. Αναμένοντας τις αποφάσεις της Λευκωσίας Στα Ηνωμένα Έθνη και στα Υπουργεία Εξωτερικών κυβερνήσεων που έχουν «αναβαθμισμένο ενδιαφέρον» για την Κύπρο και το Κυπριακό αξιολογούν το έγγραφο Αναστασιάδη, που κατατέθηκε στο Εθνικό Συμβούλιο. 
 
Αναμένουν, ωστόσο, περισσότερα μετά και τη διήμερη συνεδρίαση του Σώματος, το οποίο θα συνέλθει στις 16 Ιουλίου. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε δυο βασικά ζητήματα. Πρώτο, την αξιολόγηση/αντιμετώπιση του εγγράφου Ντάουνερ και δεύτερο τον διορισμό διαπραγματευτή (αυτό ενδέχεται να κριθεί στη σύνοδο των αρχηγών, που θα συνέλθει στις 2 Ιουλίου). Τα δυο αυτά ζητήματα θα επιτρέψουν, όπως ανέφεραν ξένες διπλωματικές πηγές, στα Ηνωμένα Έθνη να προχωρήσουν τα επόμενα βήματά τους. Ο Αλεξάντερ Ντάουνερ σχεδιάζει να έρθει στο νησί το τελευταίο δεκαήμερο Ιουλίου, θέλει ωστόσο πρώτα να έχει ενώπιόν του τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από τις συνόδους του Εθνικού Συμβουλίου.
 
 Γράφει: Κώστας Βενιζέλος – Φιλελευθερος
 
Read more »

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Iωάννου του Χρυσοστόμου Η προσευχή διώχνει την απελπισία

Φωτογραφία: Όταν βλέπεις κάτι και αντιδράς μέσα σου, και σφίγγεσαι να μη μιλήσεις, ήδη δεν είσαι εντάξει με αυτό το σφίξιμο

 Ήμουν στενοχωρημένος και με συμβούλευσε:

«Δε σου είπα και άλλη φορά, όταν ανοίξεις τελείως την καρδιά σου στον Κύριο, χωρίς σφίξιμο, μπαίνει ο Κύριος μέσα , και την καθιστά ανίκανη να αμαρτήσει; Κατάλαβες; Ανίκανους στο κακό.

Ο Κύριος μέσα στην καρδιά μας αγαπάει, φέρνει πραότητα, καλοσύνη.

Και να θέλουμε να θυμώσουμε, να κάνουμε στον άλλο κακό, δεν μπορούμε.

Τότε ισχύει «Ζω δε ουκέτι εγώ».

Το ζεις και το φωνάζεις μέσα σου.

Ο Παύλος πια τρελάθηκε από τη χαρά του και το διαλαλούσε.

Μα αλλάζει ο Χριστός; Όπως ήταν τότε, είναι και τώρα…

Γιατί μωρέ, αφού τα λέμε και τα αποφασίζουμε, ύστερα τι παθαίνουμε και γυρίζουμε στα ίδια και πρέπει να ξαναλέμε τα ίδια;

Παρ’ το εγωιστικά και μην αφήνεις τον εαυτό σου να δίνει ικανοποίηση στο διάβολο.

Δώσου εξ ολοκλήρου στον Χριστό, με ένθερμο έρωτα, με λαχτάρα.

Όταν βλέπεις κάτι  και αντιδράς μέσα σου, και σφίγγεσαι να μη μιλήσεις, ήδη δεν είσαι εν τάξει με αυτό το σφίξιμο».
 

ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ  
[ Α 51π.«Έχεις γυναίκα μ’ ελαττώματα; Σε θλίβει, σε ταλαιπωρεί καθημερινά; Να κάνεις, ό,τι έκαμε ο Ισαάκ , να παρακαλείς θερμά το Θεό να λύσει Εκείνος το πρόβλημά σου. Ο Ισαάκ με την ταπεινή προσευχή του έλυσε την πήρωσιν της φύσεως. (πήρωσις από το ρ. πηράω= κάνω κάποιον ανάπηρο, σωματική αναπηρία, στην περίπτωση του Ισαάκ ατεκνία ) . Πολύ περισσότερο εμείς με την καλήν μας «προαίρεση» (=διάθεση) θα μπορέσουμε να διορθώσομε τα ελαττώματά μας, αν παρακαλούμε, ικετεύομε συνεχώς τον Θεόν. 
 
Αν σε δει ο Θεός ότι δείχνεις καρτερίαν και υποφέρεις (αντέχεις, σηκώνεις) με γενναιότητα , ψυχραιμία, ηρεμία τα ελαττώματα της γυναίκας σου, γιατί σέβεσαι τον νόμο Του, «συνεφάπτεται» (συν+άπτομαι-εγγίζω» θα σου δώσει χέρι βοηθείας) για την ορθήν διδασκαλίαν σου και θα σου δώσει υπεραρκετόν μισθόν, μέγιστα ουράνια βραβεία, για την υπομονή σου. Ο Απ. Παύλος γράφει στους Κορινθίους ( 7, 16 ) «Τί γὰρ οἶδας, γύναι, εἰ τὸν ἄνδρα σώσεις; ἢ τί οἶδας, ἄνερ, εἰ τὴν γυναῖκα σώσεις;» ( Ω! άνδρα, γνωρίζεις ότι με την υπομονή σου μπορείς να σώσεις την γυναίκα σου; Και συ γυναίκα, ότι μπορείς να σώσεις; Τον άνδρα σου; ).
 
Να μην αποκάμεις, λέγει, να μην σταματήσεις να εξυπηρετείς το ταίρι σου, ούτε ν’ απελπιστείς, ούτε ν’ αγανακτήσεις, αν δεν διορθώνεται, γιατί εσύ δεν έχασες τον μισθόν της υπομονής. Αν την διώξεις, αμαρτάνεις, γιατί παραβαίνεις τον νόμο του Θεού ( ο γάμος αδιάλυτος ) και συ κρίνεσαι, σαν μοιχός, από τον Θεόν. Ο Χριστός ολοκάθαρα είπε ( Ματθ. 5, 32 ) «ὃς ἂν ἀπολύσῃ τὴν γυναῖκα αὐτοῦ παρεκτὸς λόγου πορνείας, ποιεῖ αὐτὴν μοιχᾶσθαι» ( = Όποιος εκδιώκει την γυναίκα του, εκτός για λόγο πορνείας, αναγκάζει αυτήν να διαπράξει μοιχείαν ) .
 
Αν πάρεις άλλην γυναίκα, χειρότερη από την πρώτην, έχεις ήδη διαπράξει «μοιχείαν» και δεν έχεις βρει γαλήνη, ηρεμία, που τόσο λαχταρούσες. Η χειρότερη κάνει χειρότερη τη ζωή σου. Αν πάρεις καλύτερη, δεν θ’ απολαμβάνεις πλήρη ηδονή, γιατί θα συλλογίζεσαι ότι έχεις εγκαταλείψει την πρώτη γυναίκα σου και έχεις διαπράξει και μοιχείαν. Αν, λοιπόν, δεις ότι παρουσιάζονται δυσκολίες, προβλήματα, αδιέξοδα ή από τον γάμον ή από άλλες καταστάσεις, τότε με δάκρυα να τρέχεις στο Θεό , να τον παρακαλείς θερμά, επίμονα, ασταμάτητα και Εκείνος σίγουρα θ’ απαντήσει στο πρόβλημά σου, θετικά ή αρνητικά, πάντα για το συμφέρον της ψυχής σου.
Πάντα να θυμάσαι ότι η προσευχή είναι ακατανίκητο όπλο.
 
Αρκετές φορές έχω αναφέρει στην αγάπη σας ότι όλοι αμαρτωλοί και δίκαιοι πρέπει να προσεύχονται.
Είσαι αμαρτωλός; Μην φεύγεις, σαν τον άσωτο από τον θεό, αλλά να συλλογίζεσαι τον Τελώνην. Τι κέρδισε όταν ζήτησε το έλεος του θεού; Απέπλυνε όλα τ’ αμαρτήματά του, κέρδισε την ψυχικήν του γαλήνη.
 
Η προσευχή έχει τεράστια δύναμη.

«Θέλεις να μάθεις πόσο σπουδαίο πράγμα είναι η προσευχή; Δεν ωφελεί τον άνθρωπο τόσο πολύ η φιλία προς τον Θεόν, όσο η προσευχή. Τα λόγια αυτά δεν είναι δικά μου. Δεν θα τολμούσα , στηριζόμενος στην γνώμη μου να πω τέτοιο σπουδαίο πράγμα. Άκουσε από τις Γραφές ότι δεν ωφελεί τόσο πολύ η φιλία, όσον η προσευχή…

…Ο Τελώνης δεν ήταν φίλος του Θεού, αλλά έγινεν ,( με την ταπεινή παράκληση ) .

Ώστε και συ, αν και είσαι εχθρός του Θεού , με την «προσεδρίαν» (= με την επίπονη, συνεχή παράκληση) θα γίνεις φίλος Του. Πρόσεχε την Συροφοίνισσα ( Χαναναία) και άκουσε τι λέγει γι’ αυτήν. «Οὐκ ἔστι καλὸν λαβεῖν τὸν ἄρτον τῶν τέκνων καὶ βαλεῖν τοῖς κυναρίοις». Και πώς έκαμε αυτό ο Κύριος, αν δεν ήταν καλό; Με την προσεδρίαν (= επίπονη, ταπεινή προσευχή) η γυναίκα μετέτρεψε το κακόν σε καλόν. Πρέπει να γνωρίζομε πολύ καλά όλοι, ότι για όσα (αμαρτωλά έργα) δεν είμαστε άξιοι (να είμαστε φίλοι του Θεού) με την προσεδρίαν το κατορθώνουμε (συγχωρούνται οι αμαρτίες μας).
 
Αυτά τα λέγω, για να μην λέγεις ότι εγώ είμαι αμαρτωλός, «απαρρησίαστος» είμαι, δεν έχω παρρησίαν προς τον Θεόν, δεν έχω προσευχήν.
Όσοι νομίζουν ότι έχουν παρρησίαν προς τον Θεόν, δεν έχουν, όσοι όμως πιστεύουν απόλυτα ότι δεν έχουν παρρησίαν προς τον Θεόν, γιατί είναι αμαρτωλοί, αυτοί έχουν παρρησίαν.
(Άριστοι πνευματικοί λέγουν: Όσοι νομίζουν ότι δεν κοινωνούν άξια, κοινωνούν ανάξια και όσοι πιστεύουν ότι κοινωνούν ανάξια, αυτοί κοινωνούν άξια).
«Όσοι θα βρουν τον εαυτόν τους «απερηγμένον» (άχρηστον, παραπεταμένον, περιφρονημένον) ,»απαρρησίαστον» (χωρίς παρρησίαν), αυτοί εισακούονται άμεσα, γρήγορα, όπως ακριβώς ο Τελώνης. Πρόσεχε ότι έχεις πολλά παραδείγματα: την Συροφοίνισσαν ( Χαναναίαν), τον Τελώνην, τον ληστήν πάνω στο Σταυρό, τον φίλον της παραβολής, που ζητούσε τρεις άρτους και το πέτυχε όχι με την φιλία, αλλά με την «προσεδρίαν» (=επίμονη, ασταμάτητη, ταπεινή προσευχή).
 
Καθένας απ’ αυτούς, αν έλεγε ότι είμαι αμαρτωλός ότι ειμί «κατησχυμμένος» ( καταντροπιασμένος) και γι’ αυτό δεν πρέπει να πλησιάζω τον Θεό, δεν πρέπει να προσεύχομαι, δε θα επιτύγχανε τίποτε. Όλοι, λοιπόν, δεν πρέπει να προσέχομε το μέγεθος των αμαρτημάτων μας, αλλά να θαρρούμε, να κατατολμούμε, να προσευχόμεθα, γιατί πιστεύομεν απόλυτα ότι ο Θεός διαθέτει άπειρον πλούτον φιλανθρωπίας. Έτσι σίγουρα θα επιτύχομε ό,τι θα παρακαλέσομε τον Θεόν. Ας διατηρούμε σταθερά στη μνήμη μας όλα αυτά και ας τα διαφυλάσσομε, ας προσευχόμεθα «διηνεκώς» (ασταμάτητα) «μετά νήψεως» (εγρηγορήσεως, προσοχής) , με θάρρος με χρηστές ελπίδες, με μεγάλην σπουδήν (ενδιαφέρον). Άλλοι πρόθυμα, ασταμάτητα, προσεύχονται κατά των εχθρών τους. Εμείς πόσο πρόθυμα, θερμά, πρέπει να προσευχόμεθα για τους εχθρούς μας, για τους αδελφούς, για τους γνωστούς και φίλους μας; Επειδή ο Θεός είναι φιλάνθρωπος και επιθυμεί να μας δώσει όσα εμείς δεν επιθυμούμε, σίγουρα θα μας χαρίσει όλα όσα μας συμφέρουν.
 
Επειδή άριστα γνωρίζομε όλα αυτά, έστω και αν πέσομε σε βάραθρα κακίας, αμαρτίας, ούτε τότε πρέπει να απελπιζόμαστε για την σωτηρίαν αλλά να πλησιάζομε τον Θεόν με αγαθές ελπίδες.
Πρέπει να πιστεύομε ότι θα μας δώσει όλα όσα ζητούμε, αν τα ζητούμε σύμφωνα με τις άγιες εντολές Του. Ο Απ. Παύλος στους Εφεσίους (γ, στιχ 20 ) γράφει «ο Θεός που έχει τη δύναμη να μας χαρίσει όλα τα παραπάνω, πολύ περισσότερα απ’ όσα εμείς ζητούμε ή μπορούμε να βάλωμε στο μυαλό μας, μας τα παραχωρεί σύμφωνα με την δύναμή του, που ενεργεί μέσα μας τον αγιασμό και την σωτηρίαν μας».
 
Στον Χριστό, στον Παμβασιλέα Θεόν μας πρέπει κάθε δόξα, τιμή και προσκύνηση και στον Άναρχον Πατέρα και στο Πανάγιον και ζωοποιόν Πνεύμα τώρα και πάντα και εις τους αιώνες των αιώνων. Αμήν.
 
Read more »

Τέλος του μήνα η απόφαση για τον αγωγό «TAP»


 
 
Η αζέρικη κοινοπραξία – με τη συμμετοχή της πολυεθνικής BP και της αζέρικης κρατικής SOCAR – αναμένεται να ανακοινώσει την οριστική της απόφαση μέχρι το τέλος του μήνα. Στην κυβέρνηση ελπίζουν πως με ενδεχόμενη πώληση ποσοστού της ΔΕΣΦΑ στην SOCAR θα επιλεγεί τελικά ο TAP και ο όχι ο Nabucco West που παρακάμπτει την χώρα μας.

Να σημειωθεί ότι πρόσφατα, η Ουγγαρία, η Αυστρία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία ζήτησαν από το Αζερμπαϊτζάν να υποστηρίξει το σχέδιο αγωγού Nabucco West.

Το Reuters ωστόσο, υποστηρίζει ότι το σχέδιο για τον αγωγό TAP (Trans-Adriatic Pipeline) δείχνει ιδιαίτερη δυναμική, τέτοια που θα μπορούσε να οδηγήσει σε εγκατάλειψη τα σχέδια για την προτίμηση που έδειχνε η Δύση επί πολλά έτη για τον ανταγωνιστικό αγωγό Nabucco.

Όπως διαβάζουμε στο onalert, ο ενεργειακός αναλυτής της εταιρίας συμβούλων HIS, κ. Andrew Neff, θέτει το ερώτημα εάν ο Nabucco είναι βιώσιμος αν τελικά κατασκευαστεί ο ρωσικός South Stream. Στο ρεπορτάζ καταγράφεται η αλλαγή στάσης που παρουσιάζεται από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία από την ξεκάθαρη υποστήριξη της κατασκευής του Nabucco φέρεται να έχει υιοθετήσει στάση ουδετερότητας, δηλώνοντας ότι και οι δυο αγωγοί δεν την προβληματίζουν, είτε κατασκευαστεί ένας εξ αυτών είτε και οι δυο.

Ο διευθυντής εξωτερικών σχέσεων του ΤΑΡ δηλώνει ότι «υπάρχει δραματική στροφή», ενώ ο εκπρόσωπος του Nabucco εκτιμά ότι το συγκεκριμένο ενεργειακό επενδυτικό σχέδιο εξακολουθεί να απολαμβάνει ισχυρής πολιτικής στήριξης.

Όπως φαίνεται από δηλώσεις ειδικών και οι δυο αγωγοί έχουν τα θετικά και τα αρνητικά τους, με τον TAP να είναι κατά 500 εκατομμύρια δολάρια φθηνότερος του Nabucco, το κόστος του οποίου είναι κατά κάτι μικρότερο των 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με τον δεύτερο όμως να φέρεται πως εξασφαλίζει την πρόσβαση σε περισσότερες αγορές, γράφει το πρακτορείο.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η εκτίμηση του Reuters που υποστηρίζει ότι τα συμφέροντα του Αζερμπαϊτζάν εξυπηρετούνται καλύτερα από τον TAP, αφού παρά τον ακραιφνώς «φιλοδυτικό» προσανατολισμό του Nabucco που ευθυγραμμίζεται με την γενικότερη στάση του Μπακού, οι Αζέροι δεν έχουν κανένα συμφέρον να διαρρήξουν τις σχέσεις τους με τη Ρωσία, κάτι που είναι κατανοητό (η σύγκρουση για το Ναγκόρνο Καραμπάχ με την Αρμενία όπου σταθμεύουν ρωσικές δυνάμεις είναι ένα μόνο από τα θέματα που τους απασχολούν).

Ωφελημένες, σύμφωνα πάντα με το Reuters, θα ήταν και οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου, κυρίως λόγω των εσόδων που θα συνεπαγόταν η διέλευση του αγωγού από χώρες που βρίσκονται εν μέσω οικονομικής κρίσης, που θα εξασφάλιζε και τη συναίνεση της Γερμανίας που επιθυμεί τη μείωση του κόστους διάσωσης χωρών της Ευρωζώνης.

Ήδη η «ένεση’» που γίνεται από το Αζερμπαϊτζάν μέσω Socar στην ελληνική οικονομία για την αγορά του δικτύου της ΔΕΣΦΑ προσθέτει στο παραπάνω επιχείρημα, γράφει το onalert. Δεν είναι ωστόσο λένε πολλοί ειδικοί, η λυδία λίθος- ούτε για την τελική επιλογή ούτε φυσικά για την …σωτηρία της ελληνικής οικονομίας!
 
 
Πηγή: http://www.pygmi.gr
Read more »

Η εκλογή Ροχανί στο Ιράν αλλάζει όλη τη Μ. Ανατολή




Η κρίση που προκάλεσε η απόφαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να κλείσει την ΕΡΤ και να απολύσει τους πάνω από 2.500 εργαζόμενους για να φτιάξει μια εντελώς δική του, απολύτως μνημονιακή κρατική ραδιοτηλεόραση σαν την ΥΕΝΕΔ επί χούντας, εμπόδισε αντικειμενικά τους Ελληνες να συνειδητοποιήσουν τις τεράστιες πολιτικές επιπτώσεις που θα έχουν σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή οι προεδρικές εκλογές που έγιναν στο Ιράν. Η απροσδόκητη, ανετότατη επικράτηση από τον πρώτο γύρο του φιλοδυτικού Χασάν Ροχανί ως νέου προέδρου της χώρας (ο Αχμαντινετζάντ δεν μπορούσε να είναι υποψήφιος βάσει του Συντάγματος του Ιράν επειδή είχε ήδη διατελέσει πρόεδρος επί δύο συνεχείς θητείες) συνιστά θρίαμβο της πολιτικής των ΗΠΑ.

Οχι μόνο ούτε κυρίως επειδή οι Αμερικανοί θα έχουν έναν «δικό τους» με την ευρεία έννοια άνθρωπο στην προεδρία του Ιράν. Αυτό είναι το λιγότερο. Δεν αποκλείεται μάλιστα η εκλογή Ροχανί να μη συνεπιφέρει άμεσα και κάποια ουσιώδη αλλαγή στις σχέσεις της Τεχεράνης με την Ουάσιγκτον επειδή τόσο η εξωτερική πολιτική όσο και το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν ανήκουν στη δικαιοδοσία του Ανώτατου Ηγέτη της ισλαμικής επανάστασης αγιατολάχ Χαμενεΐ ο οποίος δεν έχει κανένα λόγο να αλλάξει στάση. Αλλού βρίσκεται η πολλαπλή σημασία της εκλογής του Ροχανί.

Πρώτα πρώτα το γεγονός ότι οι Ιρανοί ψήφισαν έναν φιλοαμερικανό πρόεδρο την ώρα που το Ιράν βρίσκεται υπό καθεστώς πολύ σκληρών αμερικανικών κυρώσεων που έχουν πολύ σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική κατάσταση της κάθε ιρανικής οικογένειας, σηματοδοτεί την κάμψη του φρονήματος αντίστασης του ιρανικού λαού. Με άλλα λόγια, οι Ιρανοί δείχνουν να είναι έτοιμοι να υποταχθούν στις ΗΠΑ! Η εντύπωση αυτή ενισχύεται από το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η επιχείρηση ανατροπής του καθεστώτος Ασαντ στη Συρία, τον σημαντικότερο σύμμαχο του Ιράν, από αντικαθεστωτικές δυνάμεις που εξοπλίζουν, χρηματοδοτούν και καθοδηγούν πολιτικά οι ΗΠΑ και το Ισραήλ. Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος πολιτική ιδιοφυΐα για να αντιληφθεί ότι αυτό που συμβαίνει στη Συρία θα το επαναλάβουν οι Αμερικανοί και οι Ισραηλινοί και στο Ιράν, μόλις τους δοθεί η κατάλληλη ευκαιρία - αλλά παρ' όλα αυτά οι Ιρανοί ψήφισαν για πρόεδρο τον άνθρωπο των Αμερικανών! Ψήφισαν δηλαδή με τον εντελώς αντίθετο τρόπο από εκείνον που είχαν ψηφίσει το 2005. Τότε, η αμερικανική εισβολή στο Ιράκ είχε και πάλι ανατρέψει εκ βάθρων το πολιτικό σκηνικό του Ιράν. Τότε είχαν επικρατήσει πριν την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ το 2003 οι φιλοδυτικοί στο Ιράν, τόσο στην προεδρία όσο και στο κοινοβούλιο. Με το που έγινε η εισβολή στο Ιράκ όμως οι σκληροπυρηνικοί Ιρανοί σάρωσαν τα πάντα. Πρόεδρος εξελέγη εντελώς απροσδόκητα ο Αχμαντινετζάντ και στο κοινοβούλιο συνετρίβησαν οι αμερικανόφιλοι.

Τώρα έχουμε το εντελώς αντίθετο φαινόμενο. Υπερψηφίστηκε πανηγυρικά ο πρόεδρος της... υποταγής στους Αμερικανούς! Αυτονόητο είναι πως σχεδόν κανένας Ιρανός ψηφοφόρος δεν ψήφισε υπέρ του Ροχανί επειδή ήθελε να... υποδουλωθεί το Ιράν στους Αμερικανούς. Το γεγονός όμως ότι επέλεξε τον φιλοαμερικανό Ροχανί σημαίνει ότι το ισλαμικό καθεστώς του Ιράν χάνει την κοινωνική του βάση στην πλειοψηφία του ιρανικού λαού. Οπως έγινε δηλαδή π.χ. και στη Σερβία, όταν κάμφθηκε η αντίσταση των Σέρβων και η χώρα τους μετατράπηκε πλέον σε εξαθλιωμένο και υποτελές προτεκτοράτο των ΗΠΑ και της Ευρώπης που κανείς πλέον δεν του δίνει σημασία.

Με μια πολιτική ηγεσία που εκτελεί πειθήνια κάθε εντολή της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών, αλλά παρ' όλα αυτά εκλέγεται και επανεκλέγεται δημοκρατικότατα από τους κουρασμένους και δουλόφρονες πλέον Σέρβους πολίτες. Αν θέλουμε να προσεγγίσουμε το θέμα βαθύτερα, η εκλογή ως προέδρου του Ιράν του Χασάν Ροχανί προοιωνίζεται την έναρξη της διαδικασίας μετάλλαξης και τελικά κατάρρευσης του ισλαμικού καθεστώτος στο Ιράν!

Κανείς δεν μπορεί να πει σήμερα αν αυτό θα συμβεί αργά ή γρήγορα, αυτό θα εξαρτηθεί από άλλα γεγονότα. Υπάρχουν όμως ισχυρές ενδείξεις ότι μπήκαμε ήδη στην ιστορική φάση της κατάρρευσης του καθεστώτος της ισλαμικής δημοκρατίας των αγιατολάχ. Αν όντως αυτή συντελεστεί, θα έχει πέσει και το τελευταίο οχυρό αντίστασης στην αμερικανική πολιτική στη Μέση Ανατολή, οπότε θα αναβαθμιστεί εξαιρετικά η παγκόσμια ηγεμονία των ΗΠΑ. Επειδή δε η διαδικασία αυτή ξεκίνησε μέσα από το Ιράν, η κατάρρευση του καθεστώτος μπορεί να γίνει και χωρίς να ανοίξει μύτη, όπως μας δίδαξε και η κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης όταν εξελέγη ηγέτης της ο Γκορμπατσόφ.
 
 
Read more »

Οι εκκλησίες της Νέας Τάξης


Ο  διευθυντής του μουσείου του βατικανού Antonio Paolucci επέκρινε το σύγχρονο στυλ των εκκλησιών για έλλειψη «μορφής»

Η βραβευμένη εκκλησία του Richard Meier στη Ρώμη (φωτογραφία) "θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ένα μουσείο στο Τέξας ή ένα αμφιθέατρο στη Μελβούρνη", έγραψε στην Osservatore Romano ("επίσημη" εφημερίδα της Αγίας Έδρας .. του Βατικανού).

Ο Paolucci, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής της πολιτιστικής κληρονομιάς για το Βατικανό, είπε αυτό που λείπει σε αυτές τις δομές είναι η "μορφή της εκκλησίας»."To όμορφo, λειτουργικo, συμβολικά αποδοτικό κτίριο που μπορεί να χρησιμεύσει ως πρότυπο εξακολουθεί να μην υπάρχει, ή τουλάχιστον δεν το έχω βρεί», είπε.

Ο Paolucci είπε ότι η θρησκευτική πίστη στη Ρωσία επιβίωσε μέσα από 70 χρόνια κομμουνιστικού αθεϊσμού, χάρη στις πολλές εκκλησίες που διασώθηκαν.

Ο αξιωματούχος του Βατικανού είπε ότι μίλησε για το θέμα με τον δήμαρχο της Ρώμης Gianni Alemanno και τον καρδινάλιο εφημέριο της Ρώμης Agostino Vallini αυτή την εβδομάδα κατά την παρουσίαση ενός βιβλίου που απεικονίζει 45 νέες εκκλησίες που χτίστηκαν στην ιταλική πρωτεύουσα από το 2000.

Ο Paolucci δεν είναι η πρώτη φωνή του Βατικανού που επικρίνει τις σύγχρονες εκκλησίες.Ο επικεφαλής πολιτισμού του βατικανού Gianfranco Ravasi έχει δηλώσει ότι πολλές σύγχρονες εκκλησίες είναι «αφιλόξενες» και σε σύγκριση με τα πιό «επιτηδευμένα και χυδαία κτίρια» που τα είχαν αποξενώσει ως αίθουσες συναυλιών.

Οι εκκλησίες της νέας εποχής δεν θέλουν να ξεχωρίζουν και να θυμίζουν τίποτα απολύτως απο Χριστό, αλλά "ουδέτερα προοίμια καταστήματα έκφρασης του θρησκευτικού συναισθήματος" της παγκόσμιας πίστης των αρχαίων θεών. Έχουν ισοπεδώσει τα πάντα. Βρισκόμαστε ήδη στο κατώφλι της πανθρησκείας.
 
 
Read more »

Διάγγελμα Σαμαρά: Ο Κουβέλης ενώ είχε συμφωνήσει αρχικά επέστρεψε στην παλιά του θέση

 
 
Με κάθε ενδεχόμενο να είναι ανοιχτό, μετά την αιφνίδια στάση της ΔΗΜΑΡ η οποία αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά ακόμα και απόσυρσης από την κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς θα κάνει διάγγελμα.

Ο κ. Σαμαράς στο διάγγελμά του δήλωσε πως προτεραιότητα της τριτοκομματικής κυβέρνησης ήταν η παραμονή της χώρας στο ευρώ και η εξυγίανση της οικονομίας της και ένα χρόνο μετά, όπως τόνισε, υπάρχουν σημάδια από το εξωτερικό ότι η κατάσταση βελτιώνεται.

Ο κ. Σαμαράς δήλωσε πως για τις μεταρρυθμίσεις χρειάζονται και πρέπει να συνεχιστούν. Δήλωσε πως υπήρξε διαφωνία μεταξύ των τριών κυβερνητικών εταίρων, ενώ επεσήμανε πως την Τετάρτη το βράδυ υπήρξε συμφωνία μεταξύ των τριών πολιτικών αρχηγών για την ΕΡΤ. Μάλιστα, επεσήμανε πως ο ίδιος είχε συμφωνήσει για τους 2.000 εργαζομένους και να υπάρχει και ένας υφυπουργός όχι από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Πριν από το διάγγελμα ο κ. Σαμαράς είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ευάγγελο Βενιζέλο με το περιεχόμενο της συζήτησης να μην έχει γίνει γνωστό!

Νωρίτερα είχε συγκαλέσει έκταση σύγκλιση του υπουργικού συμβουλίου στο Μαξίμου μόνο με τη συμμετοχή των υπουργών της Νέας Δημοκρατίας.

Όλοι οι υπουργοί άρχισαν να καταφθάνουν αργά τη νύχτα στο Μαξίμου και από τις τρεις εισόδους προκειμένου να συμμετέχουν στη σύσκεψημε τον πρωθυπουργό.

Στο Μαξίμου εξετάζουν όλα τα σενάρια ακόμα και την προσφυγή στη Βουλή, προκειμένου να ζητήσουν ψήφο εμπιστοσύνης και από εκεί να πετάξουν το μπαλάκι στους δύο κυβερνητικούς εταίρους, προκειμένου να αποφασίσουν εκείνοι εάν θέλουν την κυβέρνηση ή να προχωρήσει η χώρα σε πρόωρες εκλογές.

Χαρακτηριστικό είναι πως μαζί με τους υπουργούς, έφτασε στο Μαξίμου και ο Πρόεδρος της Βουλής, ο κ. Μεϊμαράκης προκειμένου να εξεταστούν οι κοινοβουλευτικές εναλλακτικές.

Εξετάζεται ακόμα και το ενδεχόμενο του ριζικού ανασχηματισμού, μιας και υπάρχει και το σενάριο της δικομματικής κυβέρνησης μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, ένα σχήμα που θα έχει 153 βουλευτές.


Read more »

ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΠΑΐΣΙΟΣ: ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ


Η παρακολούθηση του εαυτού μας είναι απαραίτητη όπως κάνουν και οι μπακάληδες, που εάν δεν παρακολουθούν τα κέρδη απ’ τις ζημιές τους για να τις προσέξουν, γρήγορα χρεοκοπούν.

Επίσης, και η προσοχὴ στους λογισμούς είναι απαραίτητη, διότι από απροσεξία μικρή, πολλοὶ έκαψαν τα σπίτια τους και έμειναν στους δρόμους δυστυχισμένοι.

Όποιος ελευθερώνεται απ’ τα υλικά πράγματα, πολύ γρήγορα ελευθερώνει την καρδιά του για να τη δώσει στον Θεό, καθὼς και τα πάθη κόβονται εύκολα.

Η διπλή ελευθερία, αυτή είναι τα δύο φτερά που ανεβάζουν την ψυχή κοντά στον Θεό. Στον προορισμό της.
 
Read more »

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Ο Θεός θέλει να διορθωνόμασται δια του ανθρώπου(Π.Παίσιος)


- Γέροντα, όταν αντιμετωπίζω ένα θέμα και προσεύχωμαι γι' αυτό, πως θα καταλάβω ποιο είναι το θέλημα του Θεού;

- Το θέλημα του Θεού δεν βρίσκεται έτσι. Καλύτερα να ρωτάς για ένα πρόβλημά σου. Να μη ζητάς πληροφορία από τον Θεό, εφόσον μπορείς να συμβουλευθής κάποιον άνθρωπο, γιατί μπορεί να πλανηθής. Κάποιος πήγαινε σε μια εκκλησία, στεκόταν μπροστά στο εικονοστάσι και έλεγε: «Παναγία μου, να πάρω χρήματα από το κουτί;». Του έλεγε ο λογισμός: «Πάρ' τα». «Ναι, θα τα πάρω», έλεγε και έπαιρνε τα χρήματα. Μια-δυο-τρεις φορές, ένας επίτροπος προβληματίσθηκε. «Τι γίνεται; Λέει. Κάποιος πρέπει να παίρνη τα χρήματα» και πήγε να παρακολουθήση. Τι να δη; Σε λίγο ήρθε αυτός και επανέλαβε τα ίδια: «Παναγία μου, να πάρω τα χρήματα από το κουτί; ... Ναι, θα τα πάρω», είπε, οπότε τον έπιασε ο επίτροπος.

Πάντοτε, όταν υπάρχη άνθρωπος πνευματικός, τον οποίο μπορείς να ρωτήσης, πρέπει να ρωτήσης. Όταν δεν υπάρχη άνθρωπος να ρωτήσης - λ.χ. βρίσκεσαι στην έρημο -, αλλά υπάρχη μέσα σου η δίψα της υπακοής, τότε ο Καλός Θεός γίνεται ο Ίδιος Γέροντας και σε φωτίζει και σε πληροφορεί. Δεν μπορείς, ας υποθέσουμε, να βρης κάποιον, για να σου εξηγήση ένα χωρίο από την Αγία Γραφή; Τότε σε φωτίζει ο Θεός και το καταλαβαίνεις.

- Γέροντα, πως θα καταλάβη κανείς, αν κάτι που συμβαίνει στον αγώνα του είναι από τον πειρασμό ή από δική του απροσεξία;

- Θα πάη να ρωτήση.

- Δηλαδή μόνος του δεν μπορεί να το καταλάβη;

- Και να καταλαβαίνη κάτι, δεν μπορεί να είναι σίγουρος. Εδώ και ένας που έχει εμπειρία, πάει και ρωτάει κάποιον άλλον. Εγώ για ένα ατομικό μου θέμα πάντοτε θα ρωτήσω. Την δική μου λύση, και σοφώτερη να είναι, την θεωρώ την μεγαλύτερη βλακεία, όταν πρόκειται για προσωπικό μου θέμα. Ούτε πάω σε κάποιον που ξέρει τι με αναπαύει, αλλά σε κάποιον που δεν ξέρει. Βλέπεις, και ένας γιατρός, για να είναι σίγουρος ότι έκανε καλή διάγνωση σε μια δύσκολη περίπτωση, συμβουλεύεται και άλλον γιατρό, πόσο μάλλον ένας φοιτητής! Όσο πνευματικός άνθρωπος κι αν είναι κανείς, και όσο καλή τακτοποίηση κι αν κάνη μόνος του στα θέματά του, δεν μπορεί να αναπαυθή, γιατί ο Θεός θέλει ο άνθρωπος να βοηθιέται από τον άνθρωπο και να διορθώνεται δια του ανθρώπου. Τα οικονομάει έτσι ο Καλός Θεός, για να ταπεινώνεται ο άνθρωπος. Πρέπει να εκθέτη κανείς τους λογισμούς του και τις καταστάσεις που περνάει στον πνευματικό του, να τον συμβουλεύεται και να μην αποφασίζη μόνος του για τα δύσκολα θέματα ούτε να αντιμετωπίζη μόνος τους τις δυσκολίες που συναντάει στον αγώνα του, κάνοντας πρόβες στον εαυτό του, γιατί ο πειρασμός θα τον μπερδέψη και θα του δημιουργήση προβλήματα. Μερικοί φθάνουν στο σημείο να βάζουν μόνοι τους κανόνα στον εαυτό τους. Είναι πολύ επικίνδυνα αυτά τα πράγματα.

Όποιος δεν έχει πνευματικό, για να τον συμβουλεύεται στην πνευματική του πορεία, μπερδεύεται, κουράζεται, καθυστερεί και δύσκολα θα φθάση στον προορισμό του. Αν δίνη μόνος του λύση στα προβλήματά του, όσο σοφός και αν είναι, επειδή κινείται με αυτοπεποίθηση και υπερηφάνεια, μένει σκοτισμένος. Ενώ, όποιος ταπεινώνεται και πηγαίνει με εμπιστοσύνη και αυταπάρνηση στον πνευματικό και ζητά την γνώμη του, βοηθιέται και του δίνει την σωστή απάντηση. Να, όταν έρχεται κάποιος με ευλάβεια, με τον λογισμό πως είμαι άγιος, ενώ εγώ είμαι τενεκές, έχω προσέξει ότι νιώθω μέσα μου μια αλλοίωση και αυτή που του λέω δεν είναι δικά μου. Από αυτό καταλαβαίνω ξεκάθαρα ότι ο άνθρωπος αυτός έχει έρθει με ευλάβεια, και ο Θεός, για να μην τον αδικήση, δίνει σ' εμένα αυτήν την καλή κατάσταση. Σε τέτοιες περιπτώσεις, αν πρόκειται για ένα σοβαρό θέμα, ο Θεός σε πληροφορεί και μπορείς να του πης τι θα συμβή, πότε θα συμβή και πώς να το αντιμετωπίση.
 
 
Read more »

Χιούμορ: Ο Ανδρέας Παπαναδρέου σχολιάζει από τον ουρανό τον Τσίπρα


Κάπου στον ουρανό, βλέποντας τηλεόραση καθισμένοι σε έναν καναπέ, οι αείμνηστοι Ανδρέας Παπανδρέου και Κωνσταντίνος Καραμανλής σχολιάζουν τον Τσίπρα και τις ομοιότητές του με τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ σε σκίτσο στη Καθημερινή σήμερα.

Δείτε:

 
Πηγή: http://www.pygmi.gr
Read more »

Η Gazprom διαχειριστής του φυσικού αερίου στην Αρμενία



Στον έλεγχο της Gazprom περνά η αρμενική εταιρία ArmRosgazprom που είναι υπεύθυνη για την εισαγωγή, αποθήκευση και διακίνηση του φυσικού αερίου στη χώρα. Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός ελέγχει ήδη το 80% των μετοχών της εταιρίας και θα εξαγοράσει το υπόλοιπο 20% που βρίσκεται στα χέρια του αρμενικού κράτους.

Ο επικεφαλής της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, συναντήθηκε με τον υπουργό Ενέργειας της χώρας και εν συνεχεία ανακοινώθηκε η αγορά. Η Ρωσία εξήγαγε πέρσι 1,7 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Αρμενία.
 
Πηγή: http://www.pygmi.gr
Read more »

Ποιό ανεξήγητο μυστήριο κρύβουν οι LCD οθόνες μας


H LCD τηλεόραση που κοσμεί το καθιστικό σου φέρει ένα καλά κρυμμένο μυστικό που κανένας επιστήμονας δεν έχει καταφέρει ακόμη να διαλευκάνει.

Η ίδια η κατασκευή της παραμένει ένα μυστήριο για τη νεότερη φυσική επιστήμη, εξαιτίας μιας ανωμαλίας στο σχεδιασμό της.

Το μυστικό, στο οποίο κανείς δεν έχει μπορέσει να ρίξει φως, έγκειται στους υγρούς κρυστάλλους που έχουν δανείσει το όνομά τους στις LCD οθόνες (Liquid Crystal Display), κοινώς γνωστές ως οθόνες υγρών κρυστάλλων. Η μέθοδος με την οποία τοποθετούνται και ευθυγραμμίζονται οι κρύσταλλοι παραμένει ένα μυστήριο και συνάμα μέγα θαύμα της σύγχρονης τεχνολογίας.

Ο Δρ. Χάρι Ουόλτον, διευθυντής του τμήματος Optical Imaging and Display Systems των εργαστηρίων της Sharp στην Ευρώπη, περιγράφει την κατασκευή μιας LCD οθόνης σαν ένα σάντουιτς αποτελούμενο από δύο στρώματα γυαλιού.

«Αυτές είναι οι φέτες ψωμιού», εξηγεί, «και στη μέση υπάρχει η γέμιση, η οποία συνίσταται σε μία επίστρωση υγρού κρυστάλλου».

Αυτή η επίστρωση υγρού κρυστάλλου είναι που προκαλεί τόση έκπληξη και η οποία θα μπορούσε να περιγραφεί ως μία μάζα μικροσκοπικών σπίρτων. Αυτά είναι που πρέπει να ευθυγραμμιστούν και να τοποθετηθούν προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση. Το πώς όμως επιτυγχάνεται αυτό είναι κάτι που εξακολουθεί να «πονοκεφαλιάζει» τους επιστήμονες σήμερα.

Υπάρχουν κάποιες μέθοδοι που εγγυώνται καλό αποτέλεσμα και οι οποίες κάνουν τις τηλεοράσεις μας να λειτουργούν μια χαρά, χωρίς όμως να γνωρίζει κανείς το γιατί.

Πολλοί κατασκευαστές, συμπεριλαμβανομένης της εταιρείας Sharp, χρησιμοποιούν μια μέθοδο βουρτσίσματος-τριβής σε ένα λεπτό στρώμα πολυμερούς χημικού υλικού το οποίο αλείφεται στην επιφάνεια του γυαλιού. Το ελάχιστα παχύ πολυμερές τρίβεται κατόπιν με ένα ταχέως κινούμενο βελούδινο ύφασμα προτού τοποθετηθεί πάνω του ο υγρός κρύσταλλος.

Οι κρύσταλλοι που περιέχονται στο υγρό ευθυγραμμίζονται από μόνοι τους, επιτρέποντας στην οθόνη να λειτουργήσει.

Στατικός ηλεκτρισμός; Μικροσκοπικές αυλακώσεις στο πολυμερές; Μόνο υποθέσεις μπορούν να κάνουν προς στιγμή οι επιστήμονες, χωρίς να μπορούν να παράσχουν μία τελική εξήγηση.

Στο μεταξύ, η Sharp φέρεται να έχει αποδείξει πως η κατεύθυνση των υγρών κρυστάλλων δεν οφείλεται σε κάποιου είδους υλική επαφή. Η ίδια μάλιστα έχει αναπτύξει μία διαδικασία κατά την οποία η τριβή επιτυγχάνεται με τη χρήση δεσμών φωτός επιτυγχάνοντας έτσι ακόμη μεγαλύτερη ποιότητα ευκρίνειας στις οθόνες της.
 
 
Read more »

Γερμανία - Ρωσία στα «μαχαίρια»


Η Μόσχα είναι πολύ ενοχλημένη με το Βερολίνο και δεν το κρύβει


Τσάβαλος Κωνασταντίνος

Ενα νέο, ακόμη πιο χαμηλό, επίπεδο διπλωματικής ψυχρότητας «χτυπούν» εδώ και λίγο καιρό οι γερμανορωσικές σχέσεις. Αφορμή στάθηκαν τα πρόσφατα - υποτιμητικά για τη ρωσική κυβέρνηση - σχόλια του προέδρου της Ομοσπονδιακής Γερμανίας Γιοαχίμ Γκάουκ. Η παρέμβαση του Γκάουκ έγινε στη διάρκεια ενός συνεδρίου στο Βερολίνο πριν από 15 ημέρες - γι' αυτό και πέρασε στα «ψιλά» της ειδησεογραφίας.
Εκεί, ο γερμανός πρόεδρος, απευθυνόμενος μάλιστα σε ρώσους διανοουμένους, μίλησε για «αδυναμία εφαρμογής του νόμου» και για έναν «αέρα ιμπεριαλισμού» που χαρακτηρίζει την κυβέρνηση του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Αφορμή ήταν οι απόπειρες του καθεστώτος της Μόσχας να φιμώσει τα «ενοχλητικά» ΜΜΕ και τις φωνές της αντιπολίτευσης.

«Η γλώσσα του Γκάουκ ήταν ξεκάθαρη: ο πρόεδρος ενθάρρυνε τους Ρώσους να νιώσουν ένα αίσθημα ντροπής, λύπης και μετάνοιας για την ιστορία των κομμουνιστών δικτατόρων της χώρας. Ο Γκάουκ, ο οποίος υπήρξε επικεφαλής της υπηρεσίας διαχείρισης των αρχείων της Στάζι μεταξύ 1990-2000, είπε πως η Ρωσία πρέπει να παραδειγματιστεί από τη Γερμανία στο ζήτημα της συμφιλίωσης με το παρελθόν της. Μπορεί ένας πρόεδρος να παραδίδει τέτοια μαθήματα (πολιτικής συμπεριφοράς);» αναρωτιέται το γερμανικό περιοδικό «Spiegel» που επισημαίνει «μετά από αυτό το περιστατικό, οι γερμανορωσικές σχέσεις μπήκαν στην εποχή των παγετώνων».

Οχι πως οι γερμανορωσικές σχέσεις ανθούσαν, σε πολιτικό επίπεδο: ο Πούτιν εδώ και καιρό δεν κρύβει πως ενοχλείται ιδιαιτέρως από το διαρκές επικριτικό ύφος και τις, οικονομικής φύσεως, επιπλήξεις της καγκελαρίου Μέρκελ. Η Mόσχα έχει ενοχληθεί σφόδρα από τη στάση του Βερολίνου, όσον αφορά στο, προ διμήνου, κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων στην Κύπρο, κατηγορώντας τη γερμανίδα καγκελάριο για «περιφρόνηση» απέναντι στην ασφάλεια των τραπεζικών καταθέσεων των ρώσων πολιτών στη Μεγαλόνησο.

Οι γερμανορωσικές σχέσεις εντάθηκαν επίσης μετά το θέμα που προέκυψε εξαιτίας της σκληρής στάσης του Κρεμλίνου προς τις γερμανικές Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις που δρουν στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη. Η ρωσική κυβέρνηση κατηγόρησε τις γερμανικές και άλλες ξένες ΜΚΟ πως δρουν ως «κατάσκοποι» και προέβη σε ενδελεχή έρευνα και κατάσχεση υπολογιστών και υλικού σε γερμανικά πολιτικά ιδρύματα στη Μόσχα.

Και όλο αυτό το τεταμένο κλίμα δημιουργεί, εύλογα, αντεγκλήσεις ένθεν και ένθεν: κατά τη μετάβαση στη Ρωσία αποστολής γερμανών βουλευτών του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), πριν από μερικές εβδομάδες, οι βουλευτές ήρθαν την τελευταία στιγμή αντιμέτωποι με αρκετές ακυρώσεις προγραμματισμένων συναντήσεων και γύρισαν σχεδόν άπραγοι στο Βερολίνο.

«Για καιρό οι δεσμοί μας με τη Γερμανία ήταν εγκάρδιοι, αλλά πλέον οι μεταξύ μας σχέσεις περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα: τις οικονομικές συναλλαγές» σημειώνει εμφατικά ο Μιχαήλ Λεόντιεφ, «άνθρωπος» του Πούτιν.

Τριβή στις σχέσεις των δύο κρατών έχει προκαλέσει και το πρόσφατο ρωσικό νομοσχέδιο περί απαγόρευσης της διάδοσης και προώθησης υλικού με ομοφυλοφιλικό περιεχόμενο.

Μάλιστα, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε - που ουδέποτε έκρυψε ότι είναι ομοφυλόφιλος - παραπονέθηκε πριν από μερικούς μήνες στον ρώσο πρεσβευτή στη Γερμανία, Βλαντίμιρ Γκρίνιν για τα σχέδια της Μόσχας να καταστεί η «ομοφυλοφιλική προπαγάνδα» αδίκημα που διώκεται ποινικά. Το ρωσικό νομοσχέδιο προβλέπει να επιβάλλονται υψηλότατα χρηματικά πρόστιμα σε όσους προωθούν υλικό που σχετίζεται με την ομοφυλοφιλία. «Στο θέμα αυτό έχουμε μια πολύ βαθιά σύγκρουση αξιών» έσπευσε να υπερθεματίσει ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Κρατικής Δούμας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Αλεξέι Πούσκοφ, καταλήγοντας πως «δεν πρόκειται (στο ζήτημα αυτό) να ακούσουμε τη Μέρκελ».

Σε μια «επανορθωτική» κίνηση ο Βεστερβέλε επιθυμεί τώρα να πιέσει την Ευρωπαϊκή Ενωση να αποδεχτεί τις μετακινήσεις των ρώσων αξιωματούχων εντός ΕΕ χωρίς αυτοί να χρειάζονται ταξιδιωτική βίζα. Ομως και αυτή η πρόταση συναντά αντιδράσεις στη Γερμανία, με πολλούς πολιτικούς να θεωρούν ότι ανοίγει τον δρόμο σε υπόγειες ύποπτες συναλλαγές με το ρωσικό οργανωμένο έγκλημα.


Read more »

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Την Κυριακή θα δούμε τη μεγαλύτερη πανσέληνο του 2013



Δύο εντυπωσιακά φαινόμενα που σηματοδοτούν επίσημα την έλευση του καλοκαιριού αναμένονται αυτή την εβδομάδα. Συγκεκριμένα, η Παρασκευή θα είναι ή μεγαλύτερη μέρα του χρόνου, ενώ την Κυριακή θα δούμε τη μεγαλύτερη πανσέληνο του 2013.

Την Παρασκευή είναι το λεγόμενο θερινό ηλιοστάσιο, αφού στο βόρειο ημισφαίριο της Γης το καλοκαίρι (και στο νότιο ημισφαίριο ο χειμώνας) ξεκινά επίσημα στις 1:04 π.μ. την Παρασκευή, 21 Ιουνίου.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο βόρειος άξονας της Γης είναι ελαφρά στραμμένος προς τον ήλιο, έτσι ώστε το βόρειο ημισφαίριο να εκτίθεται πιο άμεσα στο ηλιακό φως και να βιώνει υψηλότερες θερμοκρασίες. Αντίθετα, οι περιοχές νότια του ισημερινού βρίσκονται μακριά από τον ήλιο, το φως του οποίου χάνεται, δημιουργώντας ψυχρότερες θερμοκρασίες.


Μάλιστα λόγω της έντονης έκθεσης του βορείου ημισφαιρίου στο Ήλιο, η πρώτη μέρα του καλοκαιριού, δηλαδή η 21η Ιουνίου, είναι η μεγαλύτερη μέρα του χρόνου, αφού το ηλιακό φως διαρκεί περισσότερο από κάθε άλλη μέρα.

Παράλληλα, δύο μέρες μετά το θερινό ηλιοστάσιο, τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, 23 Ιουνίου, η Σελήνη θα φτάσει επισήμως στην πλήρη φάση της και ταυτόχρονα στο πιο κοντινό της σημείο στη Γη (μόλις 356.990 χιλιόμετρα) δημιουργώντας τη μεγαλύτερη πανσέληνο του χρόνου.

Η τροχιά του φεγγαριού είναι σε σχήμα αυγού, και υπάρχουν φορές που είναι στο περίγειο, δηλαδή στη μικρότερη απόσταση της από τη Γη, ή στο απόγειο, δηλαδή στην πιο μακρινή απόσταση της από τη Γη. Εάν ωστόσο το περίγειο συμβαίνει ταυτόχρονα με την πανσέληνο, τότε στη Γη έχουμε την ευκαιρία να δούμε τη μεγαλύτερη πανσέληνο της χρονιάς.

Η επόμενη φορά που το φεγγάρι θα φτάσει σε παρόμοιο «μέγεθος» θα είναι σε περισσότερο από ένα χρόνο, 10 Αυγούστου του 2014, και θα είναι 5 χιλιόμετρα πιο κοντά στη Γη από την τελευταία φορά.
 
Read more »

Οι ατάκες του φαντάρου…

diaforetiko.gr : toy soldiers 600x291 Οι ατάκες του φαντάρου...

Φαντάρος αγνώστων λοιπών στοιχείων ξεκίνησε τον Μάρτιο… τουιτάροντας: «Μια ολόκληρη θητεία, και σήμερα». Θα γράφει μέχρι να απολυθεί. Να μερικά απ’ τα ξεκαρδιστικά κυνικά και μελαγχολικά διαυγή tweets του:

Το στρατόπεδο είναι τόσο μεγάλο, που αν μπουκάρουν εχθροί το πρωί από την κεντρική πύλη, εμείς θα το μάθουμε από τις ειδήσεις των 8.

Σήμερα μάθαμε να στρώνουμε κρεβάτια στρατιωτικά. Ήταν τα 30 πιο άσχημα χαραμισμένα λεπτά της ζωής μου. Κι έχω παρακολουθήσει και κέρλινγκ.

Μεγαλύτερος φόβος και απ’ το να ξεμείνεις από σφαίρες στον πόλεμο είναι να ξεμείνεις από μπαταρία κινητού στο «Γερμανικό».

Παραδόξως η πρώτη μας βολή στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Δεν σκοτώθηκε κανείς μας.
Αν συνεχιστεί κι άλλο η οικονομική κρίση, στο πεδίο βολής θα σχηματίζουμε όπλο με τα χέρια μας και θα φωνάζουμε «πιίου-πίου».

Αν ήξεραν οι μαμάδες τι φαΐ πετάμε στο στρατό, δεν θα τολμούσαν ποτέ να πούνε την ιστορία με τα πεινασμένα παιδάκια στην Αφρική.

Κάποιοι επιλοχίες μας είναι τόσο ταγάρια, που θα φοβόμουν να τους αναθέσω ακόμα και τη διοίκηση του στρατού των playmobil μου.

Όσο χαζός και αν είσαι, στον στρατό αν έχεις γυαλισμένα άρβυλα και χτυπάς σωστά προσοχή είσαι ένας μικρός επιστήμονας.

Αντιλαμβάνομαι ότι βρίσκομαι σε άδεια απ’ τον στρατό από το γεγονός ότι είμαι σε κλειστό χώρο με άλλους ανθρώπους και κανείς δεν κλάνει.

Ο ταξίαρχος μας προέτρεψε να τρώμε γερό πρωινό. Το άκουσαν αυτό το βουτυράκι και η μία μαρμελαδίτσα που δικαιούμαστε και πέθαναν στα γέλια.

Είμαι πλέον σίγουρος ότι όλες τις διαδικασίες στον στρατό τις σχεδιάζει μια επιτροπή που αποτελείται από άτομα που δεν μιλιούνται μεταξύ τους.

Αν πεις «να ‘χαμε ένα σάντουιτς με καλαμάκι και λίγο κασέρι» μπροστά σ’ έναν Σαλονικιό κι έναν Αθηναίο, θα μαλώνουν μέχρι να λήξει η θητεία τους.

Η συντήρηση των οχημάτων γίνεται με το παραδοσιακό σύστημα «ανοίγω καπό, κοιτάω χωρίς να καταλαβαίνω Χριστό και σχολιάζω “όλα φαίνονται οk”».

Απ’ ο,τι έχω καταλάβει, σε περίπτωση πόλεμου θα ‘μαι ο κομπάρσος σε ταινία δράσης που σκοτώνεται στο πεντάλεπτο, χωρίς να μάθουμε καν το όνομά του.

Η μονή πολιτική συζήτηση που έχει λογικά επιχειρήματα στον στρατό είναι η διαμάχη για το αν η Ράπτη είναι καλύτερη γκομενα απ’ την Καϊλή.

Τέλειωσε η στρατιωτική μας εκπαίδευση, που σημαίνει ότι αποκτήσαμε το δικαίωμα να βλέπουμε πολεμικές σκηνές και να λέμε «σιγά το πράγμα».

Κάθε φορά που βιώνω ένα deja-vu φρικάρω στη σκέψη ότι υπάρχει μια πιθανότητα να μ’ έχουν πιάσει κορόιδο και να έχω ξαναπάει στρατό.

Σύμφωνα με την άσκηση ετοιμότητας, σε περίπτωση συναγερμού φορτωνόμαστε τα πάντα και προσευχόμαστε να έχουμε δεχτεί επίθεση απ’ το Λιχτενστάιν.

Κάθε φορά που ακούω για το Τάγμα Ηλεκτρονικού Πολέμου φαντάζομαι κάποιον φαντάρο σ’ ένα γραφείο να παίζει τάβλι μέσω ίντερνετ μ’ έναν Τούρκο.

Τρίτη μέρα νυχτερινών πολεμικών ασκήσεων εκτός στρατοπέδου και δεν πιάστηκε κανένας μας αιχμάλωτος. Το λες και επιτυχία.
Απογευματινή πορεία μέσα από πλατεία χωριού. Τρομοκρατημένες οι γιαγιάδες που έβλεπαν ειδήσεις, θα πίστεψαν ότι περνάει ο στρατός του ΣΥΡΙΖΑ.

Είμαι τόσο άτυχος που είμαι βέβαιος πως σε όλα τα παράλληλα σύμπαντα η στρατιωτική θητεία έχει καταργηθεί.

Έχω φάει τόσες ώρες με μια σκούπα στο χέρι, που αν χρειαστεί να λύσουμε τις διάφορες μας με τους Τούρκους, ελπίζω να το κάνουμε στο κέρλινγκ.

Πληρωθήκαμε σήμερα τον μισθό Μαΐου. Το νέο προκάλεσε ανακούφιση στους οίκους αξιολόγησης, στο Χρηματιστήριο του Τόκιο και στον καψιμιτζή μας.

Σ’ ένα παράλληλο, αθώο και σουρεαλιστικό σύμπαν μπουκάρουμε στην Τουρκιά, ξεστρώνουμε τα κρεβάτια τους και γεμίζουμε γόπες το προαύλιό τους.
 
 
Read more »

Διαφωνούν σε... όλα


 
 
Δεν τα βρήκαν ούτε καν για το... γυμναστήριο - Αρκέστηκαν να ανανεώσουν τη συμφωνία του 1992 για τα πυρηνικά

Δύο «ξένοι» στην ίδια πόλη. Αυτή θα μπορούσε να είναι η φράση που περιγράφει καλύτερα τη στάση που κράτησαν οι πρόεδροι Ρωσίας και ΗΠΑ κατά τη συνάντηση των G8 στη Βόρεια Ιρλανδία.

Αφορμή για την πρώτη χρονικά «σύγκρουση» που θα έπρεπε ίσως να αποτελέσει και ένδειξη για το μάλλον παγωμένο κλίμα ανάμεσα στους δύο προέδρους, αποτέλεσε το... γυμναστήριο.

Τόσο ο Μπάρακ Ομπάμα όσο και ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν χάνουν με τίποτα την ευκαιρία να γυμναστούν, ακόμα κι όταν βρίσκονται σε... αποστολή. Έτσι οι εκπρόσωποι και των δύο αποστολών ζήτησαν την αποκλειστική χρήση του γυμανστηρίου του πεντάστερου ξενοδοχείου στο οποίο έχουν καταλύσει οι αποστολές. Τελικά στον ιδιότυπο αυτό «ψυχρό πόλεμο» ο πλανητάρχης επικράτησε έναντι του ισχυρού άνδρα του Κρεμλίνου. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε ένα βήμα πίσω και προτίμησε να γυμνάσει το καλοσχηματισμένο σώμα του βουτώντας στα κρύα νερά της λίμνης που βρίσκεται δίπλα στο ξενοδοχείο. Εξάλλου, ο Ρώσος πρόεδρος έχει συνηθίσει να κολυμπά στα παγωμένα νερά της Σιβηρίας. Στην πραγματικότητα, ο Πούτιν του παραχώρησε το χώρο, αφού οι συνεργάτες του πλαητάρχη είχε υποβάλει πρώτοι αίτημα για χρήση του γυμναστηρίου.

Η δεύτερη και σημαντικότερη διαφορά ανάμεσα στους δύο ηγέτες ήταν το θέμα της Συρίας με τον Μπαράκ Ομπάμα να τάσσεται υπέρ της απομάκρυνσης του καθεστώτος Άσαντ και τον Βλαντιμίρ Πούτιν να επιδιώκει στο τελικό ψήφισμα να μην γίνεται καμία αναφορά στο πρόσωπο του Σύρου προέδρου.

Τη διαφωνία τους αποκάλυψαν οι ίδιοι στις δηλώσεις που έκαναν το βράδυ της Δευτέρας μετά την κατ' ιδίαν συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της G8.

«Οι θέσεις μας δεν συμπίπτουν πλήρως, αλλά μας ενώνει η κοινή πρόθεση για τον τερματισμό της βίας, για να σταματήσει η αύξηση του αριθμού των θυμάτων στη Συρία, για να επιλυθούν τα προβλήματα με ειρηνικά μέσα, συμπεριλαμβανομένων των συνομιλιών στην Γενεύη», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Από την πλευρά του ο Μπαράκ Ομπάμα συμφώνησε πως οι δύο ηγέτες έχουν διαφορετικές απόψεις όσον αφορά στον πόλεμο στη Συρία, αλλά σημείωσε ότι ενδιαφέρονται και οι δύο να σταματήσει η βία και να διασφαλιστεί ότι δεν χρησιμοποιούνται χημικά όπλα στη σύγκρουση.

Ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου και βασικός σύμμαχος του προέδρου τηγς Συρίας, Μπασάρ Αλ Ασαντ, έχει ξεκαθαρίσει ότι η Μόσχα δεν θα επιτρέψει μία ζώνη απαγόρευσης πάνω από τη Συρία διαμηνύοντας στην Ουάσινγκτον ότι δεν πρόκειται να σκληρύνει τη στάση της έναντι του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Ασαντ.

Η Ρωσία δηλώνει ανυποχώρητη από την πρόθεσή της να τηρήσει τα εξοπλιστικά συμβόλαια με το συριακό καθεστώς, όμως ούτε και οι ΗΠΑ απομακρύνονται από την απόφασή τους να στείλουν όπλα στους αντικαθεστωτικούς.

Ακόμα πιο ενδεικτικό του χάσματος στη σχέση των δύο ανδρών, τουλάχιστον όπως αυτή καταγράφηκε στη σύνοδο χθες και σήμερα, είναι το γεγονός ότι το μοναδικό σημείο που φαίνεται ότι βρήκαν σημείο επαφής Ομπάμα και Πούτιν ήταν η ανανέωση συμφωνίας του... 1992 για τα πυρηνικά. Οι πρόεδροι ΗΠΑ και Ρωσίας ανακοίνωσαν ότι σκοπεύουν να υπογράψουν μία συμφωνία για τη διασφάλιση και την καταστροφή πυρηνικού υλικού για την πρόληψη της εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων, επεκτείνοντας έτσι τη συμφωνία που είχε υπογραφεί πριν από 21 χρόνια και έληγε τη Δευτέρα με τον Μπαράκ Ομπάμα να δηλώνει ότι «αυτή η συνάντηση αποτελεί το ηχηρό παράδειγμα μιας εποικοδομητικής σχέσης συνεργασίας». 
 
Read more »